pacsepa Creative Commons License 2014.10.01 0 0 18729

Szerintem a meggy éppen az a gyümölcs, amiben nagyon nem mindegy a fajtája annak jellegzetes zamata stb miatt. Nem ismerem a Csengődi fajtát, de a hagyományosan elterjedtebb Pándi, Érdit biztosan könnyebben kap. Tény, hogy viszonylag érzékenyek a moniliára, viszont ahogy korábban írtam, nem egy ördöngős feladat, sőt jó tanuló feladat (!) egy kezdő kertésznek a védelme.

A védelemhez -és ezt már Hamvasat kollégának írom- teljesen jó a Syngenta által ajánlott program. Ami a legszimpatikusabb benne, hogy elég részletesen leírják a mit-miért témakört, lehet belőle tanulni. De azért nem kell annyira készpénznek venni mindent, ebben viszont mi és majd a Te saját tapasztalatod fog segíteni!

Itt mindenki volt kezdő kertész, mindenki megfizette a tanulópénzt. Ha csak ennyibe került Neked, akkor tedd össze a kezed!

 

Most a legfontosabb, hogy tervezd el mit, milyen fákat akarsz ültetni? Figyelembe érdemes venni az érési időket. Ha nem piacra termelsz, akkor érdemes úgy okoskodni, hogy mindig érjen valami és ne egyszerre mondjuk két őszibarack fajta... Nálam 4 féle őszi van és egymás után érnek bő egy hónapon át tart, mindig van mit szedni. A fajták leírását megtalálod a neten, a várható érési időkkel egyetemben. Később, ha haladsz előre a tudásban, akár egy fára több fajtát is olthatsz. Érdekes próbálkozás lehet az ugyn. kombifa, amit kertészetekben árulnak. Ezeken egy fán 2-3 féle gyümölcs van eleve ráoltva. Pl. Kajsz, nektarin, szilva... Pár ezer forint. Egy fa, három féle gyümölcs. Családi használatra tök jó!

Egy kert vázlaton érdemes berajzolni méretarányosan a fák helyét és a várható lombkorona átmérőt, ami szintén fajta függő még adott gyümölcsfajtán belül is. Lehetőleg ne érjenek össze a koronák, inkább legyen körülötte 1-2 méter szabad hely legalább. Előfordulhat, hogy az egyik fát permetezni kell, miközben a másikon már a szüret előtti élelmezésügyi várakozási idő ketyeg (ÉVI-ként adják meg a permetező szerek leírásánál). A másik, hogy több fény= jobb minőségű gyümölcs, kisebb gombabetegség veszély.

 

Visszatérve a növényvédelemre, itt mindig találsz aki segít, kérdezz, vagy olvass vissza! Tavasszal úgyis minden évben felpörög a fórum nem utolsó sorban a monilia elvtárs hatására. Akkor sok okosságot fogsz olvasni, amelyek tapasztalaton alapulnak, addig meg marad az elmélet, ahogy írtad! :-)

Előzmény: csereháti48 (18728)