Szomjas cápa Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104594

A pektinbontók általában 15 oC alatt nem működnek. Nagyon körbe kell nézni a neten, hogy alacsonyabb hőmérsékleten működőt találj. Én találtam 10 oC-on a leírása szerint működőt, de még nem próbáltam. 

 

Almacefrézés, téli, szupermarket fajták (Idared, jonagold, stb: betonkemények, üthetők-verhetők, de íztelenek, még a bérfőzdébe járó korszakomból):

 

Répadarálón ledarálva, a súly 10 %-a vízadagolás, amibe 100 kg almára 1 ampulla (kb. 3 ml), vagy 2 gramm pektinbontó. Az egy ampulla pektinbontó a leírás szerint 600 - 1200 kg gyümölcshöz való. Lényeréshez lehet, de cefrekészítéshez szerintem semmiképpen sem elég. Ha a hőmérséklet elég magas, ilyen víz- és enzimadagolás mellett a általában káposzta saláta állagú ledarált alma babák által fogyasztható reszelt alma  állagúvá változik. Ha az alacsony hőmérséklet miatt nem működött a pektinbontó, a cefre állaga a káposztasaláta állagról semmit sem változott, nem volt szivattyúzható. A főzdében sűrű káromkodások és szidalmak közben vödörrel kellett feltölteni az üstöt, én meg égtem, mint a Reichstag.

 

Azt ne várd, hogy hígfolyós lévé alakuljon az almacefre a pektinbontó hatására. A kezelhetősége sokat javulhat, az alkohol kihozatal szintúgy. Az elmúlt években nekem napfénymentesen 9-10,5 liter 50%-os nedűt adott 100 kg alma.

 

Előzmény: Öregdömperes (104565)