Törölt nick Creative Commons License 2014.09.26 0 0 11957

Szia, jó reggelt.
Talán emlékszel, egyszer felvetettem az ötletet,hogy ha kell akár a saját honlapomon, adnák helyet, akár fórumban akár GYIK-ban, ha valaki vállalná az információ összegyüjtést. Legalább egy olyasmi összeállitást, például kezdöknek, valami kedvcsináló féle stilusban.De mindenképpen olyan formában,hogy összeszedve valamilyen szisztéma szerint,de ugy ne kommentek formájában legyen.
Mert lássuk be, vagyunk páran kevesen akik vesszük a fáradtságot az lexikon olvasásra,de sokan viszont nem. De például itt az indexen van egy ehhez hasonló topik autós témában. Ott ugyanaz a helyzet, vagy végig olvasok 2 km-nyi irást, ugy 10.000 kommentet aztán vagy megtalálom vagy nem amit keresek, vagy pedig bevállalva hogy elzavarnak olvasni, felteszem a kérdést. Ezt a fajta topik dolgot ami az indexen van, nem tartós és nem hosszú használatra tervezték. Ha ebböl a majdnem 20.000 kommentból, ha azt mondom, legyen 5000 az ide való komment, még az is sok, idöben pedig már nagyon régenre visszanyúlik. Az ember pedig hajlamos azt gondolni már túl régi, elavult, megváltozott,... Szóval szerintem nem lenne rossz dolog valami más megoldás. De mikor felvetettem nem jelentkezett senki, volt aki elvetette az ötletet is. Aztán rájöttem, tulajdonképpen már van sok más fürjes honlap, ahol vannak irások, tanácsok. Mivel ezek nem az én tulajdonom, a léte számomra bizonytalan. Jártam már ugy,elmentettem könyvjelzöbe,m aztán mikor kerestem, megszünt az oldal. Igy néhány dologban rászoktam hogy elmentem a gépemre ami számomra lényegesnek tartok. De ezeket nem igazán lenne fair tölem ha kiraknám a saját oldalamra. Ezek amolyan össze ollozások, innen onnan. Tényleg nem áll szándékomban senkit megbántani,de ezek fényében céloztam arra hogy mi az én véleményem az ilyenfajta topikkal, mint ez is itt. Szép és jó dolog hogy van, söt nagyszerü, de nem célszerü. Pontosan azért mert még ha mindenki kizárólag fürjes témában kommentel is, egy idö után egy vége láthatatlan "papir tekercs" lesz belölle.

Ami a tészta készitést illeti. Hogy röviden és tömören, a feleségem én tanitottam meg fözni. Azt ugy ahogy, azon kivül semmit. Kézzel lábbal tiltakozik minden új ellen.
Szóval ha valaki tésztát készit nálunk, az én leszek, egyedül. Azért is megkell harcolnom majd, hogy egyáltalában rajtam kivül valaki más is megegye ezt a fürj tojásos tésztát. A múltkor ilyent készitettem, de nem árultam el. Mindenkinek izlet, volt aki 2x evett levest. Amikor mondtam fürj tojásból volt, agyböl az volt a reakció, fújj. Na, ebböl tudom izlik nekik, tehát nem rossz, egy kényszeritö intézkedés, és majd le se lehet szoktatni róla öket :)
Amit linkeltél, az egyiken van egy kék szinü tekerös tészta készitö. Olyan van nekünk is,de nem igazán sikerült vele késziteni. Sokat kéne még vele piszmognom mire belejönnék. A másik meg az, ugy sejtem ha már rászokott a családom a házi készitésü tésztára, hogy ne legyen ellen érv, hogy miért inkább a spáros tészta, ezért gondoltam gépre. http://www.ecostore.hu/tesztakeszito-gep/unold-68801-tesztakeszito-gep-c5296-p706164Ebbe csak belekell önteni ami kell hozzá. és csinálja.
és azért is kellene gép mert reményeim szerint ha rákap a család, akkor sok fog fogyni belölle. Igaz kicsit hangos, kicsit lassú, de amit találtam köv kategoria már 70.000 körül van egy ilyesmi gép. Mivel jobban eltartható a fürj tojás mint a tyúk tojás, ebböl merült fel a kérdés vajon meddig áll el az amit ebböl készitenek, például a tészta. Sejtettem hogy sokáig,de hogy ilyen sokáig azt nem gondoltam.

Ha a bolti tésztát veszem alapul, abbol a kis csomagból kb 3x max 4x elég a leveshez és 25 dkg. Vagyis 1 kg ból kb 15-16x készülne ebéd. Ez 8 tojásos, szorozva 5 fürj tojással, az 40-50db 1 kg liszthez. Tehát mi családunk esetében 100 db tojás havonta. Ha hozzá veszem azokat akiknek még készitenék, az közel 3-4,de lehet inkább 500 db tojás. Attol függ ki mennyire kedvelné meg. Csak hogy ujjabb támogató érvet találjak :)
Eleinte külalakra akartam fürjet választani, hogy melyik tetszik, de azt hiszem célszerüség alapján lesz a döntés. Ha már ennyi fürjröl van szó, akkor már érdemes lenne a hús mennyiséget is figyelembe venni. én ugy találtam a fehér szinü ami legnagyobbra megnöl. Csak ez meg számomra olyan csirke kinézete van :)
Arra is rájöttem, túl sok fajta van ami tetszik. Még választani se tudok igazán :)
De majd kiforrja magát. Még abban is dilemmában vagyok milyen elgondolás alapján tartsam öket. értem ez alatt,hogy x db -ot felevelek, aztán ha elérik a vágási súlyt mennek a fagyasztóba, vagy tartsak fent egy x db számot és annyit vágjak le amennyi ki lett keltetve. Elsö verzió praktikusnak tünik, ha levágtam mind, nagy takaritás, fertötlenités, meszelés, stb, felkészülés az ujjak fogadására. Az utobbinál viszont feltételezhetö egy állandó tojás mennyiség. Kezdek elmerülni a túl sok információban :)
Köszi az infót.