Lászy Creative Commons License 2014.09.26 0 0 16840

Szia mustaggt!

 

 

Kicsit elkeserítelek, mert noha Lili hiába fütyül most, annak már nem sok köze van a párzási igényhez. A valódi párkeresési időszak február és június, ritka esetben július és augusztus eleje között van (ez már az ismétlés, nem az első).

Valószínűbbnek tartom, hogy Lilinél felborult a hormonháztartása az elmaradt pároztatások miatt, és ezért kezdett el nem megfelelő időben fütyülni.

 

A másik, amit mondani szerettem volna, hogy a mókusoknál a kor előrehaladtával egyenes arányban nő az elléssel járó komplikációk aránya. Egy 4 éves nőstény medencéje már nem képes olyan módon tágulni, ahogy egy 1 évesé. Ha nem elég kicsik a kölykök (ez azt jelenti, hogy nincsenek legalább 4-en),  akkor nagyobb a valószínűsége, hogy az az egy vagy két utód nagyobbra nő, és ha nem elég rugalmas a medence ( ha egy évesen fial először, a medence még nem rögzül makacsul egymáshoz, könnyen tágul, és a további elléseknél a jól táguló medence elég helyet hagy a nagyobb bébik világra jövéséhez is), fennakadnak a szülőcsatornában a babák, és mindenki rámegy (saját tapasztalat). Nem törvényszerűen történik ez, de fennáll a lehetősége ennek is. Én mindenesetre megfontolandónak tartanám, hogy jövőre, mikor 4 éves lesz már a mókikád, nem igazán erőltetném a sikeres vemhesség kialakulását.

Az én tenyészetemben egy évesen kezdenek babázni a lányok és 4, egy- két kivételes esetben 5 évesen be is fejezik a tenyésztési karrierjüket (5 évesen már nem is igen szokott eredményes lenni a dolog, de vannak különleges kedvenceim az anyamókijaim közül, akiktől nehezen válok meg, és nagyon fáj a szívem, mikor az új befogadó családok eljönnek értük, hogy szeressék őket továbbra is).

 

De nagyon sok minden le van írva a honlapomon, ott utána tudtok nézni.

Ui: Nagyon szépek az új tagok mókuskái is! Imádom őket!

Sajnálom a távozókat is, a gazdikat segítse a tudat, hogy nem fáj már semmije a drágájának.

 

 

Ha valaki kedvet érez benevezni mókis fotójával a rágcsáló selfie versenyre, tegye meg gyorsan! Eredményhirdetés október 5-én az Újpesti művházban rendezett Rágcsálók napja kiállításon!

Előzmény: mustaggt (16818)