neduddgi(én) Creative Commons License 2014.09.25 0 0 77883

Már korábban is felvetődött ez a gyűjtemény-tároló szekrény, mint felhasználási ötlet.

Nos, szerintem ez a kategória tipikus példája az egyedi tervezésű és kivitelezésű bútornak, mert nincs két egyforma gyűjtemény. Valószínűleg azért nem gyártanak "gyűjtemény tároló szekrényt", mert ez a fogalom értelmezhetetlen.

Hogy miért? Azon egyszerű oknál fogva, hogy mindenféle gyűjteménynek más típusú tárló kell! Eltérő mélységű, belső oszthatóságú, esetleg üveg fedelű, bélelt, stb. Ezt mindíg az adott gyűjtemény határozza meg.

 

Egy szokványos méretű kisfiókos szekrényt át lehet ugyan alakítani valami nagydarabos (mondjuk kőzet, vagy ásvány) gyűjtemény tárolására, de ez csak szükségmegoldás, tuti, hogy sosem lesz ideális. (Ennél a kettőnél pl. meg kell oldani a teljesen pormentes záródást, a sok kisebb-nagyobb belső fakkot, belső festést vagy bélelést, esetleg az üveges fedést.)

 

Készen vásárolható fiókos tárlót még csak érmegyűjteményekhez láttam, de a fiókbetétek abban is cserélhetők és külön megvásárolandók voltak, az egyéni igények szerint.

Ja, meg nemrég jutottam hozzá egy diatároló szekrénykéhez. Sorozatgyártott terméknek tűnik, német precizitással elkészítve. Fából készült, négy fiókja mindegyikében 2x50db sorszámozott nút van a diakockák számára. (A belseje makulátlan, a külsejét kicsit renoválnom kell, de megúszom egy finomcsiszolással és színezéssel/lakkozással.)

Előzmény: GPS (77879)