Fémiparos Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104509

Körte cefrémet kb. 5 mázsát elvittem egy bérfőződébe,és az alábbiak szerint főzte a mester.

Első főzés 2,5 óra 500 literes dupla falu üstbe,(háború előtt épült) addig engedte míg 23 % alkohol fokot nem lett az alszesz,így lett 80 liter.

Az alszesz átkerült egy 300 literes üstbe és indult a finomítás. Elő párlat szimatolása nem lehetséges.Kérdeztem hogy lesz elválasztva,azt mondta a mester,szemre vételezéssel látja a folyadékon mikor kell nyítani a csapot.

Még jó hogy megkérdeztem hogy az utópárlatot mi alapján fogja elválasztani.Azt válaszolta hogy úgy szokta amíg el nem éri a késztermék össz alkohol foka az 50 %-ot.Tehát leengedi 20 % -ig.Ekkor mondtam neki hogy az enyémet max 45 %-ig,de majd közben kóstolgatom mikor savanyodik.Így lett víz hozzáadásával 35 liter 50 % pálinkám.