Soká Creative Commons License 2014.09.24 0 0 74239

"Elolvastad amit az emelőmagasságról írtam?"

 

Igen, elolvastam, és ennyit még meg is értettem is a dolog fizikájából. :) Előző hozzászólásomban elsősorban csak a forgatandó víz mennyiségét akartam érzékeltetni, ami jóval több, mint egy korszerű rendszerben, ahol vékony rézcsövek vannak. Ha ennek van jelentősége. Ezért említettem a magasságot is.

Közben beszéltem a sógorommal, aki ha nem is ebben járatos, de nagy épületek hőszabályzásának programozásával foglalkozik és ő azt emlegette, hogy 2013-tól ezekben a szivattyúkban kötelezően van valami frekiváltó (gondolom, ezért is drágábbak), amiről nekem fogalmam sincs, hogy a mi régi fűtésrendszerünkben bír-e jelentőséggel?

Beszéltem a fűtésszerelővel is, akinek megemlítettem ezt a Grundfos szivattyút és sokallta az árát. Azt mondta, hogy tud valami lengyel szivattyút, ami olcsóbb. De most nem tudott sem nevet, sem árat mondani. és persze azt sem mondta, hogy az elektronika hiányának okán lenne olcsóbb. Nem értek én ehhez, csak azt tudom (élettapasztalat...) hogy ha nem igyekszem tájékozottabbnak lenni, akkor ki vagyok szolgáltatva az adott szaki szakértelmének (és szakértelme hiányának) netán a szélhámosságának.

Előzmény: C20NE (74236)