cloaked Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104503

Mi a különbség a pálinka és a párlat között? – ebben a formában ez egy mesterségesen gerjesztett mítosz. A pálinkautánzatok neve összetételtől függően szeszes ital, likőr, ízesített vodka. „Párlat” nevű ital hivatalosan nincsen. Már kifejtettem a Wikipédián: Pálinka#„Pálinka és párlat”

 

Van-e olyan, hogy mézes pálinka? – ha a teába rumot keverek, akkor az nem rum lesz és nem tea, hanem rumos tea. A boros kóla sem bor, és nem is kóla, hanem boros kóla. Ha a pálinkába mézet teszek, az bizony mézes pálinka lesz. Az egy teljesen más kérdés, hogy a pálinka neve (EU-s multikulturális megfontolásokból) címkézéskor egyáltalán nem szerepelhet olyan italok nevében, amik nem pálinkák.

 

Mi az a törköly-pálinka? „Egyik leghagyományosabb párlatfajta.” – a szilárd alapanyagból készült párlatok elég kései gyerekek, évszázadokkal a szeszfőzés elterjedése után jelentek meg, európai és magyar viszonylatban is. Csak a pálinkák közt tartozik a legkorábbiak közé (a szilva mellett). A csigerből esetlegesen (nem jegyeztek fel ilyet) készült „égettbort” lehetne a törkölypálinka elődjének tekinteni, de az igazi törkölypálinkát (és törkölypárlatot) a törvény szerint is közvetlenül törkölyből főzik.

 

Hány alkohol-százalékos lehet egy pálinka? – sosem sikerült kiderítenem, honnan származik ez az állítólagos 55%-os maximum, de ennél erősebb (asszem 60-as) pálinkák is vannak magyar kereskedelmi forgalomban.

 

Mit jelent a bérfőzés? – a saját gyümölcsösből származó gyümölcs a törvénytervezetben volt, a kész törvénybe saját tulajdonú (akár vásárolt) gyümölcs került.

 

Mennyibe kerül egy üveg jó pálinka? – szerintem olyan sose volt az 2004-es eredetvédelem óta, hogy 3000 Ft/fél literes pálinka jó legyen. Ma mindenesetre 5000/félliter alatt csak felejthetőt kapsz, és fölötte is van értéktelen.

Előzmény: beller1 (104501)