drRamaty Creative Commons License 2014.09.23 0 0 77823

„Muszáj megtartanom a nyílásmagasságot”

 

Ezt nem értem. Azt írtad, hogy utólag lett kivágva ilyen méretre. Írod, hogy meg van az eredeti ajtó, ami kisebb. Miért kell, hogy egy magasságban legyen az ajtó teteje az ablakok tetejével? Én a régi méretek, arányok megtartására törekednék. Szép az az épület, biztos vagyok benne, hogy a régi arányok, méretek kigondoltak és praktikusak. Persze, ha neked úgy tetszik, az más.

 

Tehát melyik toktípust lenne érdemes elkészítenem ? Egyébként annak mi a módja, hogy megfigyeltem a szegek vagy rögzítő elemek helye ezeken a régi ajtókon észrevehetetlen. Egyszerűen nem látni, hogy hol szegelték vagy rögzítették a borításokat. Ragasztották volna enyvvel ?”

 

Ha nem akarsz felfalazni ( amúgy megtartható a szimmetria, mert a kis méretű tégla pont adja futóban két oldalról), akkor már leírtam: 12x12 centis vaktok gerendából a fal külső és belső síkjába. Erre kell szegelni a fílungos borítást és a külső- belső deszka keretet. Ezeknél a régi épületeknél mindig szegelve volt minden, sose ragasztottak. Bognárfejű szeggel volt, és le volt glettelve a szeg feje, azért nem látod. A bevéső pántok is oldalról voltak két szeggel rögzítve.

Azt nem írtad, hogy áthidaló van-e a falkivágásban.

Előzmény: B.tibor1 (77820)