LvT Creative Commons License 2014.09.23 0 0 12650

Gaudí: Katalán családnév, amely a katalán –í (~ kasztíliai –in) kicsinyítő képzővel lett valamely, az ógermán *gautaz ’gaut’ törzsnévből alakult (vagy azt összetételi tagként tartalmazó) germán személynévből. A gaut törzsnév rokon a gót törzsnévvel, de nem azonos vele. A gautokról kapta a nevét a svédországi Götaland (tulajdonképpen ’Gautföld’), és közülük került ki Beowulf, és úgy tartják északi germánok voltak. Míg a gótok a keleti germánok közé tartoztak.

 

A gótok és a gautok névhasonlósága miatt felvetődött, hogy a gótok elvándorlása előtt egymás mellett élt a két csoport, és alkalmasint keveredtek is egymással: talán ezt jelezné a Jordanes által említett Gaut(i)gothi népnév. És ekként kerülhetett az Ibériai-félszigetre költöző keleti germánokkal ennek az északi germán csoportnak a neve mint személynév.

 

 

Gaudi: A név megtalálható az olasz névkincsben is (vö. itt). Etimológiája azonos a katalánéval, csak itt az olasz –i apanévképző járult a személynévként használt germán törzsnévhez.

 

Ui. Az írásban hasonlító francia Gautier személynév nem ide tartozik, hanem ez a német Walter-rel közös ősre megy vissza. Ennek a germán névnek az előtagja az ógermán *waldą ’hatalom, erő’, utótagja a *harjaz ’had, sereg’. A mai angol [w]-hez hasonló ejtésű ógermán *w hanggal kezdődő szavakat az újlatinok gu- [gw] kezdettel vették át, vö. angol war ’háború’ < ógermán werrō > vulgáris latin guerra > francia guerre, spanyol. olasz guerra. A franciában a gu- mély magánhangzó előtt is sima [g] hanggá vált, de a spanyolban és az olaszban nem. Így a francia Gautier név olasz megfelelőre a Gualtiero ~ Gualtieri, és ebből a Gualdo rövid forma fejlődött.

 

 

Gaudi: Ami a magyarországi Gaudi vezetéknevet illeti, történetileg a nyelvterület legkeletebbi részéhez látszik kötődni (vö. RadixIndex.com). Miközben nem lehet kizárni a fenti két névhez való kapcsolatot (illetve közülük az olasz jöhet szóba leginkább) pl. az újlatin kapcsolatok révén, de én mégis inkább azt vetném fel, hogy ez az erdélyi szászságban is dívó humanista névforma lehet: a latin gaudium ’örvendezés, öröm; élvezet, gyönyör’ szó gaudii birtokos esetéből.

 

A hétfalusi csángók földesura Brassó szász városa volt. A szász hatás megmutatkozik az ágostai evangélikus vallás átvételében, de talán a Gaudi név hétfalusi csángók közti megjelenése is ezúton magyarázható.

Előzmény: dzsonivir. (12649)