Törölt nick Creative Commons License 2014.09.16 0 0 2542

A képen nem egy szokványos membránház szerepel, de nyilván annak is van két kimenete, egyik a koncentrátum, ami a szennyvízbe megy (a fojtószelepen keresztül), másik a tisztavíz (permeátum). Vagyis azt úgy kötik be, ahogy az adott membránházat kell kötni.

Egyébként a membrán közepén van a gyűjtőcsatorna a tisztavíz részére, szélén jön ki a koncentrátum. Bemenőoldalon a cső vége zárt, betápvizet az oldalán kapja:

 


A koncentrátum termelése az ozmózis, illetve fordított ozmózis elvéből következik.

Az RO-membrán nem egyszerű szűrőbetét, amin simán erőszakkal áttoljuk a vizet, a szűrő pedig felfogja a szennyeződést, mint a szokványos, egy kimenetű szűrők. Ha így használnánk a membránt alkotó, finom pórusokkal rendelkező fóliát, az hamar eltömődne.

Ezzel ellentétben, a résméretnél nagyobb összetevőket a membrán egyszerűen eltereli a lefolyó irányába, anélkül, hogy "dugulás" keletkezne. Kíméletes használat esetén pedig a membrán évekig használható. Nekem még fertőtlenítő kezelésre sem volt eddig szükség (talán köszönhetően az öblítéseknek is), vízkő sem látszik sehol.

Az alacsony nyomást érzékelő kapcsoló szerepe, hogy bemeneti vízhiány esetén a szivattyú áramkörét megszakítja. Víz nélkül a szivattyú üresen felpörögne, tönkremehet benne a  csapágy, szimering.

A másik a túlnyomást érzékelő kapcsoló, adott nyomás felett állítja le a szivattyút.

A képen látható Auto flush Solenoid az automatikus öblítőszelep, amiről írtam előzőleg. A rajzon nem látszik, hogy ahhoz a szerkezethez is tartozik még egy vezérlőelektronika, ami időnként bizonyára elvégzi az öblítéseket is. Ezt egy processzoros vezérlővel szokták gyárilag megoldani, lehet készen is rendelni ilyen egységet, valahol láttam már, kínai gyártmányt. Csak rá kell kötni a mágnesszelepeket, nyomáskapcsolókat, szivattyút, 24 V tápot, az vezérel mindent.

Vezérlő nélküli elektromos rendszerre is látható példa egy másik hozzászólásomban, de az nem tud automata öblítést. A saját áramköröm sajnos nem publikus, vannak benne olyan egyedi ötletek is, amin elég sokat kísérleteztem, míg összeállt a jó működés, így a szellemi terméket egyelőre inkább megtartanám. De egyébként is eléggé testre szabott, csak ilyen szabad kifolyású rendszerhez alkalmas.

Előzmény: Tücsök-koma (2541)