Paco155 Creative Commons License 2014.09.13 0 0 77250

Szerintem nem jól érted. :) 

Pl ehhez nem kell segédmotor, így innentől biztos hogy nem egyről beszélünk.  Megpróbálom körülírni.

 

Fogsz egy hengert.  Odaérintesz a tetejéhez egy ceruzát, és lassan elkezded forgatni a hengert. Teszel egy fél fordulatot és közben a ceruzát lehúzod az aljáig. A másik fél fordulat alatt feltolod.   Ekkor ha térben elképzeled a ceruzarajz egyetlen kört alkot és egy fordulatra egy teljes le-fel mozgás jut. A ceruzavonal záródik és a következő kör ugyanúgy történik.

 

Ha nem fél fordulatot teszel hanem egy teljeset amíg lehúzod a ceruzát akkor a felfelé menő ág keresztezni fogja a lefelé menőt középen.  Ekkor két fordulatra esik egy le-fel mozgás. 

Ez akárhány egész fordulattal eljátszható. amíg a hengeren van elég hely. 

 

Na most képzeld el, hogy, a ceruzavonalad be van süllyesztve a hengerbe és egy fix tüske belelóg.  Ekkor a hengered csak úgy tud elfordulni, ha közben a tengelyén a függőlegesen is elmozdul.   Ezt hívják kényszerpályás mozgásnak. Ahogy forog körbe-körbe úgy mozog fel-le.

 

Ezt a vonalat egy hengerbe neked bármelyik esztergályos beleteszi.    Alul van egy ilyen vezérlőhengered, felül a csiszolóhenger pedig követi ennek a mozgását. Ahhoz viszont hogy ez neked le-fel tudjon mozogni de mégis meglegyen a körbe hajtás, vagy bordástengelyre kell húznod laza illesztéssel, vagy egy hosszú ékre a tengelyen.

 

 

Előzmény: Törölt nick (77241)