Törölt nick Creative Commons License 2014.09.13 0 0 77248

Kopal

 

Nincs szükség túlbonyolítani a szerkezetet. Ha megengeded elmondom, hogy én hogyan akarom elkészíteni majd a gépet. 

A motor közvetlenül hajtja a csiszolót  a motor tengelyére lenne felcsavarva a csiszoló, pörög amennyit akar :) 

A csiszoló így nézne ki :

 

Azt hiszem ehhez nem kell sok magyarázat, a hengerben van 2 db zsanér (pici) és a henger 2 végén a kúposra kialakított rész amelyre a kúposra esztergált oldalú alátét megy fel amit anyával lehet összehúzatni a menetes tengelyen. Bármilyen csiszolóvásznat rá tudok majd rakni, így nagyon olcsó a csiszoló papír csere.

2-3 db különböző méretű hengert kell esztergáltatni és félbevágatni. Miután a zsanér is benne van és össze is lehet húzatni akkor újra meg kell esztergálni, a palástot, mert a félbevágással és a zsanér berakással ovális lesz. 

 

A fel le mozgásra egy dobozzal körülvenném a motort  kb 20 cm magas dobozzal, a doboz 4 sarkán 1-1 golyós fióksin, összesen 4 db, olyan 20 cm-es olcsó darabot. Ezeken a fióksineken tudna föl és le mozogni az egész motor a dobozzal. A fel le mozgásra egy gépkocsi ablaktörlő motort akarok felhasználni, bőségesen elég a nyomatéka, hiszen a csiszolóhenger folyamatosan forog, így nem terhelődik a fel le mozgástól, csak a doboz és a motor súlyát kell emelgetni. egy sima 12V-os csengőtrafóról egyenirányítva már meg lehet hajtani. A motorjának a tengelyére egy excenteres tárcsát kell felrakni, arra egy nagyobb átmérőjű csapágyat, ami a doboz alját emelgeti. A főmotor és a doboz ad elég súlyt ahhoz, hogy magától visszatérjen alsó állásba, felemelni meg simán fel tudja az ablaktörlő motor is. Sokkal olcsóbb is mint egy hajtóműves motor. 

 

Előzmény: Törölt nick (77241)