napocza Creative Commons License 2014.09.13 0 0 49222

pontosan így, a két képnek van egy átfedő része.

az MHSZ-es anyagnál (és talán még egyes másik anyagoknál is) sztem ez a kép egy kulcs:
 22094

hivatásos fotós egy-egy eseményről sok-sok képet készít, amiből egy-kettő (ha egyáltalán), ami bekerül valamelyik lapba.

ezért néha pont ugyanazt, de többnyire "csak" egy hasonló, esetleg nagyon hasonló képet látunk a lapban nyomtatásban, mint ami a fortepanra felkerült.
ez a fotós előhívás után azonban részekre vágta a filmeket, talán részben események alapján, hiszen egy-egy filmen esetleg több esemény, esetleg más-más napon is meg lett örökítve, de sztem ennél gyakrabban történt meg, hogy mivel olyan sok képet készített egy eseményről is (itt feltételezve, hogy nyersanyagban nem volt nagy hiány), hogy ugyanarról az eseményről is fel-felszabdalt előhívott filmeket. tehát pl. itt az egyik csíkon lehet látnánk csak az aug. 20 ejtőernyős képeket, egy mellette lógó másikon csak aug. 20 motorcsónak verseny képeket stb.

ezekből a lapba egy-egy kerülhetett be, témánként.

a fortepanra azonban feltehetőleg úgy kerültek fel, hogy egy egy ilyen felszabdalt szalagrész egybe be lett szkennelve (amennyi ráfért a hagyományos szkenner lapjára), majd a digitalizált képekről a főszerkesztő megállapította melyiket érdemes feltölteni. az egy szalagról származó képek így feltehetőleg nagyon közel álló, illetve egymás melletti képszámot kaptak. viszont lehet, hogy ha a szalagok később összekeveredtek (mondjuk a fent láthatókat berakták egy dobozba), akkor egy ugyanarról az eseményről készült másik szalag esetleg később lett beszkennelve így eltérő képszámmal megint láthatunk egy vagy pár ugyanarról az eseményről, helyről való képet. esetleg ezek különböző időpontokban is lettek feltöltve.

soha sincs azonban ebben és ilyen anyagokban nagyon sok hasonló kép egymás után a fortepanon, mivel a szalagok fel lett szabdalva.

tehát különböznek, mondjuk a Kovács Márton Ernő anyagoktól például, ahol láttuk, hogy a tekercsek egyben maradtak benne a dobozban. vagy a például a Nagy Gyula képek is feltehetőleg tekercseken voltak, amiket az automata tekercsszkennelő szkennelhetett be, ezért láthatunk egymás után mondjuk 25 nagyon hasonló képet a kelet-berlini karl-marx alléról.

megfejtő szempontból itt az az egyik tanulság, hogy az MHSZ típusú anyagoknál, lehet több, de rövid egy-két-három képes sorozat, amelyek valójában összetartoznak, ezért meg lehet próbálni téma, vagy stoppolható átfedés alapján őket összepasszintani.

Előzmény: Wrecker-Wrecker (49218)