Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.09.13 0 0 59383

"Gyakorlatilag semmi. Ahogy írtam is.."

 

Legtöbbször a következőképpen szokott lezajlani ez a beszélgetés:

A hibanyomozás során megkérdezem, hogy történt-e bármilyen változás az elektromos rendszerben akkor, amikor a hibák megjelentek.

A válasz: "Semmi."

Újra megkérdezem: "Egészen tutibiztosan semmi?"

A válasz: "Egészen biztosan semmi. Ne nézzen már hülyének, csak tudnám, ha bármi történt volna."

Kérdésem: "Nem hoztak akkoriban a házba semmi olyasmit, ami elektromossággal működik? Még egy új mobiltelefont vagy mp3 lejátszót sem? Még egy tetves izzócsere sem volt?"

A válasz: "Ja igen, akkor szereltettük fel a 4 db kínai klímát, de hát az ugye nem számít..."

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!

 

Ezt csak ezért írom, mert a kedves ügyfél sokszor túl okosnak hiszi magát és ha nem kérdezel rá háromszor, akkor helyetted akar gondolkodni és eldönteni, hogy melyik kérdésedet kell komolyan venni, tehát segítség helyett nehezíti a munkádat.

Persze ha abban az időpontban VALÓBAN nem változott semmi a házadban - és előtte három évig nem volt semmi baj a FI relével -akkor arra gondolnék, hogy a házban valami meghibásodott (meggyengült, beázott, elöregedett, stb), esetleg maga a FI relében "állítódott el" valami (habár ez kevéssé valószínű). És mivel a jelek szerint időjárás függő a jelenség, ezért olyan dolgok környékén nyomoznék, amelyek jobban ki vannak téve a külvilág (pl.villámok) elektromos hatásainak: a házon kívül, a tetőn/padláson és külső falakon/közelében lévő dolgokat vizsgálnám elsősorban. Amire pl kevesen gondolnak: antennarendszer/kábeltv és tartozékai (erősítők, splitterek, stb).

Előzmény: zgi521 (59360)