neduddgi(én) Creative Commons License 2014.09.08 0 0 76939

Örökzöld téma: gombásodás.

Sógorom az előbb hívott, hogy a teraszuk egyik, állandóan árnyékban lévő fenyő lábazatán és a környékén vékony, sárga, szivacsos állagú gombakéreg jelent meg. (Ez a szeglet az idei szubtropikus időjárásnak köszönhetően nyár közepe óta egyszer sem tudott teljesen kiszáradni.)

Sajna amikor készítette (kb. két éve), nem eresztette be konzerváló szerrel, úgy gondolta, hogy a lenolaj meg három réteg Lazurán elegendő lesz.

 

Nem tudja lecsiszolni, mert nemhogy géppel nem fér hozzá, de még kézzel is csak nehezen. (Ez egy belső-felső sarok, a padló alatt, a talajszinttől fél méter magasan.)

A láb kicsrélése sem játszik: sógorkám olyan masszívan összeépítette a szerkezetet, hogy az illesztésekhez csak akkor férne hozzá, ha teljesen lebontaná az egész teraszt... Ráadásul a gomba már áthúzódott a lábról a környékére is. (Egyelőre kb. két tenyérnyi felületen jelent meg.)

Egyelőre annyiban maradtunk, hogy vakarja le a gombakérget, amennyire csak bírja, aztán fújja le hipóval, az egy rövid időre lassítja a gomba újrafejlődését.

 

Létezhet valamilyen gombaölő vegyszer, ami egy ilyen módon felületkezelt fenyőnél a fáig csiszolás nélkül is hosszabb időre hatékony? Vagy valamilyen módon be lehet injektálni (házilag) valamilyen anyagot?

A gombát nem tudom azonosítani, de kétlem, hogy csak a felületen van...

 

Tudom, hogy a gombásodás már többször volt téma, de a kereső nem dobott olyan találatot, amiben valamelyest is tartós megoldást javasolt volna valaki.

Abban reménykedem, hogy ez csak a kereső hibája...