stevie-13 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 31870

Szerintem mindenki örömére szolgálna, ha nem személyeskedéssel kellene itt szórakozni.

 

Az olajjal, kenéssel, karbantartással kapcsolatos kérdések nagy része konkrétan megválaszolható. "Milyen olaj kell a Tsitsamitsu 1.6 literes benzinmotorjába?" "ACEA A3/API SL/Tsitsamitsu szabvány ABC-123." "Hány kilométerenként kell cserélni?" "25 ezer."

 

Ebben is lehet tévedni, de ha valaki téves információt lát, szép nyugisan korrigálja, esetleg támassza alá a javítst valamilyen dokumentummal. "Az 1.6-os Tsitsamitsu motor olaj követelménye valóban az ABC-123 volt, de 2007. január 1 után az ABC-124 az érvényes."

 

Oszt akkor rendben van.

 

Vannak aztán azok a kérdések, amik érdekesebbek, mert nem egyértelmű a válasz. Vagy legalábbis nem mindenkinek egyértelműek. Leírtam például, hogy egy 0W-40 olaj hidegben folyékonyabb, mint egy 5W-30. Az állításom alapja az a SAE J300 táblázat, ami az olajok viszkozitási osztályba sorolását mutatja. A 0W-s olajok maximális ASTM viszkozitása a D5293 DIN 51337 szabvány szerint mérve 6200 mPas.s, az 5W-seké gyengébb, 6200 és 6600 mPas.s közötti. 

 

A táblázat alapján úgy tűnik, tetszőleges 0W-s olaj folyékonyabb hidegben, mint tetszőleges 5W-s olaj.

 

Ugyanakkor erre az állításomra volt, aki beírta, hogy ez nincs feltétlenül így, nézzek utána.

 

Ez szerintem nem korrekt. Mindenki tévedhet, és teljesen normális, hogy egy kifejezetten a kenéstechnikában, tribológiában jártas szakember többet tudjon egy szakmai kérdésről, mint egy olyan, aki mondjuk "csak" pár százas autóflották karbantartásáért volt felelős. Ha kijavítunk valakit szakmai alapon, indokoljunk, lehetőleg konkrét linkkel az okosság forrására. 

 

Ennek a topiknak addig van értelme, amíg a beeső kérdezőknek korrekt és releváns információt tudunk adni, illetve a törzsgárda megosztva tudását, jártasságát, képes egymás tudásának fejlesztéséhez hozzájárulni.

 

Egymás csesztetése, egymás szemében a szálka keresése, egymás hozzászólásainak a szövegkörnyezetből való kiemelése teljesen mellékvágány. A beeső érdeklődőket csak összezavarja, a belsősöknek meg szerintem ennyi év után semmi szükségük a farokméregetésre.