Törölt nick Creative Commons License 2014.09.07 0 0 92345

NEm macerás, ha jó zsíros a tejszin illetve a tejföl. Én tejfölből csinálom, mert egyszerre nincs elég, össze kell várnom, addig pedig nem áll el a tejszin, úgyhogy beoltom tejbolti tejföllel, másnap megy a hűtőbe, ha összejön elég  akkor habverővel (géppel)  addig verem, amíg elválik a vaj és az író. Ez szerencsés esetben 2-3 perc. Egyszer jártam csak úgy hosszú évek alatt, hogy 40 perc kavarás után sem vált ki a vaj, azt hagytam a csudába, főzéshez használtam. A kivált vajat összeállítom szilikonlapáttal, jó hideg vízzel átmosom, szűrőben lecsöpögtetem (itt is szoktam öblíteni, mert a benne maradt író hamar keseredik), mehet zárható edényben a hűtőbe.

De nálam a tejföl amiből csinálom már olyan zsíros és kemény, mint a vaj. Ehhez nem jó a bolti 20 százalékos tejföl. Talán a 30 százalékos tejszínből lehetne készíteni, én nem próbáltam, de olvastam neten valakit, aki tejboltból vesz kimérős tejszínt, és abból készíti.

Előzmény: propellern (92342)