István - Bp Creative Commons License 2014.09.06 0 0 22

Sziasztok!

 

2 év nyaralási tapasztalatát tudom leírni. Montenegró ár-érték arányban a legjobb most szerintem Európában. Ugyan az a tengerpart, mint Horvát.O.-ban ( igaz le vannak maradva 10 évvel ), gyönyörű, érintetlen, bár egyre többen fedezik fel. Kicsit furák az emberek, nem túl mosolygósak, de a szolgáltatások teljesen jók.

Nézzük csak:

Szállás kb 15-20 Eur/fő ( Mi petrovacban napi 60 Eur-t szoktuk bérelni egy háznak egy felét, 2 szint, kis kert rész, igaz csak közepes állapotú, de teljesen elfogadható 4 fő részére- én is megjártam már a világ menő hoteleit. )

A hotelek árai elég magasak, ezt nem ajánlom. 

 

Étkezés: Strandon pl: egy hamburger 1,5 - 2 Eur ( Nagy, jól laksz vele ), Palacsinta 1-2 Eur, Üditő, Sör 1-2 Eur. Egy menü 4-5 Eur. Az éttermekben a levesek 2-4 Eur, Fő étel 5-20 Eur, Desszertek 2-6 Eur, ezek tenger parti árak, de Horvát. O.-hoz képest nagyon olcsó. Persze a boltokban minden olcsóbb.

 

Helyek:

Kotori Öböl: Aki nem ment fel a kompra az egy hosszú, lassú, de gyönyörű utazáson fog részt venni, egyszer mindenképp látni kell. Nagyon csendes, nyugodt környezet.

 

Herceg Novi: Az autó út felől öreg, lepukkant város képét festi, de ha valaki le megy a tengerpartra és elmegy az óvárosba akkor megváltozik a véleménye. Szép hely, mindenkinek ajánlom. Aki hajó kirándulni akar, az előre informálódjon, mert a kikötőben káosz uralkodik, mi 3 óra után fel adtuk, hogy fel jussunk egy hajóra, érdemes előre jegyet venni.

 

Budva: a fiataloknak ajánlott, zsúfolt, koszos buli város. Discoc, partyk minden mennyiségben. Az ó város itt is gyönyörű.

 

Becici: Budva mellett van, hatalmas  strand ami olcsó és nincs tömeg nyomor, a legjobb strand szerintem!

 

Petrovac: a főnyeremény... Nekünk ez a hely tetszik a legjobban. Áraiban közepes, kis mérete ellenére, rengeteg programot kínál, nagyon jó hely!  2 strandja van, kis szigetekre is lehet kirándulni, séta utak...stb...

 

Bar: Stari Bar-t látni kell, csoda szép! Az ember vissza megy az időben. Maga az új városban semmi extrát nem fedeztünk fel, de ez is egy szerethető üdülő város. 

 

Sveti Stefan a kis sziget: le van zárva a turisták elől és horror árakon lehet bérelni a szigeten, szép , de azért nem ennyire..

 

Kirándulások: 

 

Hajó kirándulás: én nem nagyon szeretem a hajót, így ez a program nem hagyott maradandó élményt, megyünk a part mellett és szépek a hegyek. A panoráma hajó átverés, ahogy elindul fel kavarodik a víz és nem látni semmit a kikötőben meg csak tengeri sünöket meg kis halakat látunk.

 

Búvárkodás: A palackos merülésnél figyelembe kell venni a mentalitást, az oktatók nem túl kedvesek és elég rámenősek, simán nyomnak lefele, ha nem tudsz elég gyorsan légteleníteni nem nagyon foglalkoznak vele, elég gépíesített.

A felszíni búvárkodás talán jobb, bár nehéz szép és nagyobb hal rajokat találni, érezni a halászat hatásait, nagyon szép sziklás részeket lehet találni a tengerben is.

 

Skodrai - tó: ajánlom mindenkinek, nagyon szép terület. Érdemes kisebb falvakba elmenni, egyrészt jóval olcsóbban elvisznek a helyiek, másrészt folyókon is visznek, igazi vadregényes tájakon, mi pl: voltunk egy vízre épített kis vendéglőben is. Itt ajánlom Zabljak nevű kis falut és ott Peter-t.

 

Kék - barlang: hát, biztos a nagy szél és a nagy hullámok miatt is, de szörnyű utunk volt a hajóval, a barlang meglepően pici, belül szép, de nincs arányba az úton tapasztalt szenvedéssel..:-) Ezt is látni kell, de csak szélcsendes időben induljanak el!

 

Bosznia - Mostar: Maga a csoda... Egy gyönyörű, csodálatos hely... Talán a legszebb hely mind közül. Bosznia nagyon kellemes meglepetés, jó utak, építkezések, vidám emberek, barátságos árak és gyönyörű helyek. Mindenképp menjenek el, gyönyörű!!!!

 

Albánia - Shkoder: hát... Jobb a helyzet sokkal, mint azt gondolnánk, a város modern, főleg a belváros, üzletek, éttermek mindenhol, az emberek barátságosak, azért itt az idővel helyenként még versenyt futnak, de ez a rész nyugodtan látogatható. Viszont meglepően drága, nem olcsó Albánia! Érdemes át látogatni, a határon kellemetlen a cigányok kéregetése, aki megrohanják a várakozó autókat, gyerekekkel a karjukon. Érdemes lezárni az ajtókat és felhúzni az ablakot...:-), de semmi komoly...

 

Hát ennyivel tudtunk segíteni, reméljük talál benne mindenki hasznos információkat.