Én tavaly belebotlottam egy nagyon jól termo vadkomlóba
, ,
amit akkor rogton le is szureteltem :-), mert hát pont jókor is botlottam belé, utána rogton megszárítottam (napon-nem ilyen ido volt :-(), és szárítva be a fagyasztóba (esetleg ha van vákumozó, akkor ugy jól le lehet csokkenteni a csomagok térfogatát és nem is árt neki). Így a fagyasztóban szerintem sokáig megorzi az aromáját.
Szárítás után tomege nagyjából a hatodára esik vissza, akkor van jól megszárítva, ha a hangosan "sustorog" ha belekavarsz, és ha a tobozok szára is torik-nem hajlik!
Mivel az alfáját nem tudom, így csak be lehet loni a felhasználandó mennyiséget (utólag elég erosnek tunik, lehet 6-8%, az íze elég nyers, talán foldesnek mondanám), ha tudod, frissból logikusan a pellet 6-7x, és szárítottból is érdemes kicsivel tobbet, mivel a sajátodban tobb a piszok, levél, szár stb...
Az idén is voltam a trencsén kornyéki komlóultetvényeken a szuret után "bengészni", találtam is párat amit rogvest leszedtem, de mivel nincs szárítóm (villanysutoben kb 40-50°C-on próbálom részben megnyitott ajtónál....), és az ido olyan amilyen, a szárítás elég korulményes, amire viszont nagyon kényes a komló - gyorsan bepállik és tonkremegy!
Amúgy szerintem, tárgyilagosan véve, nem éri meg a fáradságot...ennek ellenére most is szedtem egy jo táskával... :-)) de hát a hobby már csak ilyen....