Volt tüzér Creative Commons License 2014.08.28 0 0 23883

Azt a dobogót töltőhídnak hívják. Ha látsz filmet, akkor a vontató két hajtott kereke a híd alacsonyabb részén áll meg, a TZM kereke pedig a másik híd magasabb részén. Ezáltal a TZM-en lévő töltőpálya és az indítóállványon lévő indítópálya azonos magasságra kerülhet. Azért írom, hogy kerülhet, mert ahhoz a telepítéskor bizonyos dolgokat be kell állítani.
A töltőhidat egyébként milliméter pontossággal állítják az indítóállványhoz. Mivel a szállítójárműnek fix méretei vannak, így a fix méretre beállított töltőhíd garantálja, hogy a szállító-töltő jármű mindig azonos helyzetbe áll az indítóállvány elé. Akkor már csak át kell fordítani a töltőpályát, azt összecsatlakoztatni az indítópályával, és amikor egy merev híd az egész, akkor már lehet is áttekerni.
A töltőhíd magassága más szempontból is fontos. Azt a rakétát, hacsak el nem lőttük, egyszer le is kell szedni az indító állványról. Ahhoz pedig az addig egyéb helyen lévő szállító-töltő járművel oda kell állni az indítóállványhoz. És az eredmény az, hogy a vontató és a szállító jármű pont elfér a töltési szögön, vagy alaphelyzetben álló rakéta alatt.

 

Előzmény: Tomsz85 (23880)