villa Creative Commons License 2014.08.27 0 0 71493

az LMCS reflexiója:

Annak nagyon örülnék, ha informatív, szemléletet jobbító lapok jelennének meg, ezzel is segítve a lakosság kulturális színvonalának, tájékozottságának, együttműködési készségének folyamatos emelését.

Én mezei lakosként szemlélem, hogy pl. a Terézváros vagy a Helyi Téma c. lapokat ingyen bedobják a postaládánkba, és félperces átlapozás után már vándorolnak is a kukába, ugyanúgy, mint a kérésünk ellenére tucatszámra bedobott tesco és más reklámújságok. (Korábban volt a kerületben minden háznál papírgyűjtő kuka, de évekkel ezelőtt megszüntették). A bécsi BZ-ben viszont hasznos információk vannak, amik nekünk is tanulságosak.
De nem ilyen egységes a helyzet idehaza az önkormányzati lapoknál. Pl. a Hegyvidék informatívabb, de a Józsefváros is jobb.

Ugyanez volt a benyomásom a Vas Népe és a Petőfi Népe összehasonlításánál. (Mindig megveszem a helyi lapot, ha utazom valahová.) Meglehetősen nagy a színvonalbeli különbség. (Az utóbbiban szinte csak amcsi bulvárhírek voltak ottani celebekről, amelyek közül egy se illett bele egy megyei lap profiljába - az én szerény véleményem szerint. Helyi infó viszont nemigen akadt, csak "üres" hírek.)

Hozzáteszem, hogy nem az egyes újságírókban van kevesebb vagy több képesség. Többel találkoztam, akik nagyon értelmesek voltak, de felülről ilyen-vagy olyan felfogásban irányították a munkájukat. A cenzúra hazánkban nem új találmány. Úgy látszik,  imigyen ápoljuk a kétszáz éves hagyományokat.