kukucs33 Creative Commons License 2014.08.27 0 0 75935

Urak (és read-only Hölgyek)!

 

Volt nálam korábban pár projekt amit itt közösen kiveséztünk és tettem olyan ígéreteket, hogy beszámolok a vég(?)eredményekről. Íme:

Szó volt az aldis kombinált gyalugép vastagoló asztal meghosszabbításról a szebb végeredmény érdekében. Egy enyészettől  megmentett, de teljesen jó állapotú polclapot szabtam megfelelő méretűre, majd az aljára ragasztott és csavarozott darabokkal, illetve a gépvázhoz igazított kis hornyokkal rögzítettem a vízszintes elmozdulás ellen. A függőleges bólintás ellen pedig kapott egy plusz réteget, ami csavarozással rögzül, előre-hátra eltolható, így a le- felszerelés egy-két perc alatt megvan. Szerencsére az anyagvastagság egész jól harmonizált az eredeti asztal vastagságával, így azzal nem kellett játszani és atomstabilan tart. Mivel azonban a gépasztal maga lötyög, így a végeredmény mégsem lett teljesen tökéletes. A munkadarab belépő végénél kicsit még mindig belekap a kés, de a vége viszont tükörsima lett. Marad a toldat kilógó részének alátámasztása, azt még nem próbáltam, de úgy már tényleg nem lehet panasz a végeredményre. Még a skálázást kell az új asztal magassághoz igazítani, de azt egy megfelelően felragasztott mérőszalaggal majd megoldom.

képek:

 

Lett nekem egy AEG asztali körfűrészem is, amit csak mostanában tudtam élesben kipróbálni. Azt kell mondjam, hogy hozza az elvártakat, pontos, könnyen beállítható, szép vágásképet ad a gyári lappal is. Egy rögtönzött tolóasztallal ezt sikerült (egy multifunkciós bakhoz készültek lábak):

 

Ennél használtam az Tajima Aluminist fűrészt is. Hát, súlyos. Nagyon figyelni kell, hogy pontosan a megfelelő szögben indítsam a vágást, mert nagyon harap és pillanatok alatt elmegy világgá. Némi gyakorlattal viszont nagyon pöpec illesztéseket lehet vele készíteni és nagyon haladósan. Tetszik!

Asszem, hogy fogok venni egy egyenes nyelűt is, mert a pontos vezetéshez, ha döntve kell használni, a kés-szerű tartás valahogy jobban passzol.

 

És vettem még egy ilyen szögmérőt, ez egy nagy királyság:

A gérvágóhoz, de az asztali fűrész beállításához is használtam. Tized fokra be lehet állítani a fűrészlap döntését, nem kell a skálákat lesni, nincs parallaxis, az asztalon lenullázom, a fűrészlapra mágnessel tapad, beállítom a szükséges értéket és darabolhatok.