homár hümér Creative Commons License 2014.08.26 0 0 25723

Jo reggelt, vegre sikerult befejezni a kulso takaritast, most johet a belso, ha benne vagytok.;)

Mivel az irasom stilusat kifogasoltatok, ismet megjegyzem, hogy probalok hangosan gondolkodni, de mivel nem vagyok szakerto, vannak dolgok, amiket tenykent kezelek, de nem ugy van. Ugyhogy keretik ilyenkor erre felhivni a figyelmemet, nem erossegem a kommunikacio.

 

 

Ugy tunik, a feladat adatrogziteses resze nagyon egyszeru, de a kesobbi elemzesek eleg bonyolultak lesznek, ezert szukseg lesz adatrendezesre es segedadatokra is.

Amitol nagyon felek, azok a grafikonok, jo lenne valami automatizmust talalni ra, mert egyesevel ezernyit csinalni nagyon idegolo lesz.:-((

 

Tehat, az adatbevitel az elejen egyszeru, mindossze ennyit kell rogziteni, de ket lepesben:

1. szavazas datuma, szavazokorzet, reszveteli arany, szavazasra jogosultak szama (ez nem mindenhol ismert)

2. jelolt neve, jelolo szervezet neve, kapott szavazat. (esetleg elert helyezes, vagy mas jelzes a kesobbi elemzesekhez)

 

Ha tablazatba viszem be, akkor - ahogy javasoltatok is - mindent egy sorba kell rogziteni, az 1-eseket igy egymas utan ismetelni kell a 2-esek szamatol fuggoen.

 

Azert kerdeztem az adatbazist, mert akkor az 1-eseket kulon kell bevinni, es a 2-eseket kell hozza csatolva rogziteni.

 

Illetve ugye rogton adodik a ketfele adatismetleses problema. Tablazatnal ha azonos, vagy hasonlo adatot irunk be, a program felajanl egy mintat, ami mar elofordult. Adatbazisnal viszont csak egyszer szerepelhet az adat, ami szervezeteknel nagyszeru, de ha 23 kulonbozo Kis Pista szerepel kulonbozo helyeken, akkor ezeket meg kell kulonboztetni, ami kulon nyomozast kivan, hiszen ugyan az a szemely maskor vagy esetleg azonos idoben mas korzetben is jeloltethette magat.

 

Ugy tunik, az adatokat evente kell rogziteni, mert ugy lehet majd kovetni a szavazokorzetek valtozasait, az meg kulon adatokat igenyel majd.

 

Az elso kerdesem akkor az, hogy szerintetek hogyan celszeru az adatbevitelt megvalositani, tablazatba vagy adatbazisba, es a fentiek elegendoek, vagy modositasra szorulnak.