rampi Creative Commons License 2014.08.20 0 0 35832

Sziasztok!

Páran talán emlékeztek rám,tavaly nyár elején kezdtünk nyulazni,azon a nyáron az egyik nyulunk amit kaptunk mixos lett és fotódokumentációval követtük nyomon felépülését,azóta is él,remek anya lett nála. 6 anyanyulunk és 2 bakunk van.Szerencsére 1-1 ellés körüli elhulláson kívül nem volt semmi bajunk.Mixo ellen nyáron ismét leoltottuk a tenyészállatokat és azokat a kicsiket amik még sokára érik el a vágandó súlyt.A tavalyi mixón átesettet nem, elvben ő védett,nem lett eddig baja.

Zab,árpa,réti széna,kerti zöldségek,friss víz a napi takarmány.Tápot nem kapnak,de mivel gyakorlailag magunk ellátására neveljük őket,így nem a gyorsaságra,hanem a minőségre megyünk.Eddig 2014-ben 91-et vágtunk,párat élve elajándékoztunk.Exel táblában vezetjük,hogy mikor kit,kivel pároztatunk,ellés idejét,mennyiséget,mikor kitől vágtunk kicsit,annak mennyi az élő,mennyi a konyhakész súlya.Érdekes,hogy máj nagyságban nagy különbségeket vettünk észre.

Máj kövesedés csak egy-egy májban fordult elő,de az is csak pár kő és az eddigi tapasztalat arra  enged következtetni,hogy azoknak az állatoknak volt ilyen a mája ami a ketrecen belül elnyomott volt,talán a stressz is okozhatja ezt.

Nyáron pihentek az anyák (Év közben is min.32.napig a kicsit anyák alatt voltak és csak az elválsztás után fedeztettük őket újra),most lettek újra bepároztatva.