nofRETRO Creative Commons License 2014.08.19 0 0 48914

A Szent István porter sört mintha már tárgyaltuk volna korábban itt, mindenesetre egy Sz.fehérvári újságban 1938-ban reklámozták. Rémlik, hogy rövid ideig gyártották.

a reklám (vatera):



A másik fotó forrása adatolva: "A tervező vállalat fényképészei – feltétlenül meg kell említeni közülük Orlai Ágoston nevét, aki az ötvenes évektől évtizedeken át dolgozott a műhelyben – az 1950-es évek második felétől 1992-ig sok tízezer fényképet készítettek Budapest utcáiról, műemlékeiről, romos és épülő házairól, az új lakótelepekről. Jóformán nincs a városnak olyan szeglete, ahol ne jártak, ne fényképeztek volna. A képek negatívjait pedig megőrizték.

A rendszerváltást követően a vállalattal együtt a fényképarchívum sorsa is bizonytalanná vált, a negatívokat a szétszóródás, elkallódás, szemétre kerülés veszélye fenyegette. A gyűjtemény megmentése Szalatnyay Juditnak, a vállalat egykori fényképészének, később a Budapesti Történeti Múzeum munkatársának köszönhető. Jó érzékkel és még időben ismerte fel, hogy a negatívok történeti forrás-értéke feltétlenül érdemessé teszi őket a közgyűjteménybe való kerülésre. Segítségével a két intézmény (a BUVÁTI és a BTM) akkori vezetői 1995 decemberében ajándékozási szerződést kötöttek, amelynek értelmében a tervező vállalat térítésmentesen átadta a múzeumnak a fényképgyűjteményében lévő „városképi és épületfelvételek negatívjait a hozzátartozó nyilvántartással"."

http://www.fotomuveszet.net/korabbi_szamok/200456/fenykepkiallitas_a_budapesti_torteneti_muzeumban

 


 

Előzmény: Törölt nick (48913)