J.K.F. Creative Commons License 2014.08.10 0 0 219608

Szerintem mindegy mit használsz, ugyanúgy retkes lesz a lánc előbb-utóbb bármelyik kenőanyagnál. A különbség inkább ott van köztük, hogy meddig maradnak meg a láncon, mennyire tudnak bekúszni a lánccsapok közé, mennyire védik azt pl a korróziótól, stb. De koszolódni mindegyik fog.

 

Még egy tipp a tisztításhoz: ilyenkor érdemes a lánc ÚTVONALÁT is megtisztogatni alaposan, tehát az első- és hátsó lánckereket és a váltógörgőket. Ellenkező esetben egyhamar "visszamocskolják" a láncot. Ilyen helyeken én nem merek Brigéciolt használni, nehogy kimossa valamelyik csapágyból a kenést.

 

Inkább egy rongydarabra fújok egy kis pacát WD-40-ből (ami lánckenőanyagnak nem igazán jó, mivel roppant hamar elillan a láncról, viszont nagyon szépen oldja az olajmocskot), és:

- Váltógörgőknél és nagytányérnál a WD-40-es pacás rongyot a lánckerék körül (hüvelyk és mutatóujj között) összecsippentve forgatom a hajtókart, amíg tiszta nem lesz.

- Hátul a fogaskoszorúnál 2-be vagy 4 be hajtom a rongyot a WD-40-es paca körül és azt az egyes lánckerekek között kifeszítve forgatom a hajtókart. Illetve ha éppen nincs három kezem akkor az is segít, hogy a félbehajtott rongy úgyis kicsit szorul a lánckerekek között és ezt kihasználva (balra elhúzom a rongyot, ettől elfordul a fogaskoszorú is, ekkor kiemelem a rongyot a résből és odébb visszarakom) forgatom meg a fogaskoszorút.

Előzmény: sinci01 (219606)