Nick389 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 154422

Az "átlagos hordási körülmény", "irodai hordás" stb. nem egzakt fogalmak. Nagyon nem mindegy,

 

- hogy pl. kétszer 15 percet gyalogolok oda-vissza, majd az irodában papírokból nézek ki adatokat, amiket számítógépre viszek, majd visszaviszem a papírokat az irattárba, aztán kinyomtatom az eredményt 3 példányban, 2 különböző irodában 2-2 aláírást/pecsétet szerzek rá, majd 2 helyre leadom. A bejárt irodák 2 emelten és 3 épületszárnyban helyezkednek el. Tipikus banki hitel-ügyintéző backoffice munka.

- vagy autózok fél-fél órát, felmegyek lifttel a 4-re, leülök a számítógép el és csak elektronikus tartalmat dolgozok fel/

állítok elő. A legtöbbet a jobb kezem mozog az egérrel, de a balon van az óra. IC-t tervezek.

 

A második esetben a versenyző mondjuk másnaponta kénytelen beállítani a pontos időt, hogy ne hallgassa a kollégáitól,

nem elég, hogy villamosmérnök létére fogaskerekes órát vett, de az még annyira sem pontos, mint a saját fia csuklóján lévő, tizedannyiért vásárolt Casio. Hogy egy menetes korona mennyire szereti ezt, azt első kézből tudom egy másfél év

után kukába került Certina kapcsán, a gazdája minden vasárnap este akkurátusan beállította "pontosra" a quartz! órát.

Aztán egyszer nem kellett, mert vasárnap reggel úszott egy óra hosszat. Akkoriban vasárnap nem lehetett órást találni, hogy legalább nyissa ki a menetes hátlapot - hétfőn a szervizben pedig megmutatták, hogy mennyit kellene max elfordulnia egy másfél éves óra koronájának, mert hogy ott ment be a víz.

Tudom, órát nem kell vízbe vinni és a menetes korona sem szériatartozék...

 

A szerkezet meg szerintem akkor kopik igazán, ha állt és a gravitáció szépen összegyűjtötte egy helyre az olajat - az olajfilm is le tud folyni, nem kell úszni az olajban -, aztán egyszer elindul és majd vmikor lesz mindenhol kenés, ahol kell.

Autóval sem szokás a hidegindítás utáni 10. másodpercben már 100-zal menni, az órának pedig nincs alacsony fordulatszámú üzemmódja.

Az olaj által egy helyre összegyűjtött lekopott fémrészecskék áldásos hatását már nem is részletezem - kenés ide, vagy oda, kopás mindig van.

 

A gagyi  óraforgatóm olyan 4f/min-t tud, napi 6 órát forgat 3 órás szünetekkel. És ez a maximum, ha hétvégén nem hordom az órákat, hét közben jó ha a fele időt forgatón töltik. Az egyik kedvenc példámban lévő postás mondjuk 40. születésnapjára kap egy 30e-s Orient automatát a családtól, amit reggel és délután 5 között folyamatosan hord. 2 óra utazás BKV-vel + némi gyaloglás, 2 óra teszvesz otthon reggel és délután, 8 óra munka karlengetős sétálással. Nem gondolom, hogy irreális minta. Ennyi idő alatt nem létezik, hogy nem tudna annyi mozgást összehozni az órának, mint az én forgatóm egy hétvégi napon. És a forgató egyenletes mozgást biztosít.

Gondolod, hogy pl. két év után szomorúan vihetné a derék postás a megállt óráját a Jász utcába, ahol a tok felnyitása

után elé szórnák a fogaskerekekből megmaradt fémport...?

Óraforgató...nem ventilátor :-)

Előzmény: tomcat (154417)