Astrojan Creative Commons License 2014.08.03 0 0 4147

Segíthetek? A mozgóhossz-mérést úgy kell elvégezni, hogy veszel egy nagy levegőt, szépen odanavigálsz melléje (= mellé állsz), fogod a collstokot és megméred milyen hosszú.

 

Most ne hidd, hogy viccelek, így kell hosszúságot mérni. Legalább egyszer de inkább néhányszor ezt meg kell tenni és ekkor megtudod milyen hosszú a tárgy (az eredményt célszerű megjegyezned).

 

Ha most arra vagy kíváncsi, milyen hosszúnak LÁTOD mozgás közben (!) a tárgyat, akkor méricskélheted mindenféle órajelekkel, hangjelekkel vagy fényjelekkel és akkor kiszámolsz valamit ami nem a tárgy hossza, hanem amit a sebes mozgás közben ebből látsz, nyilván mást és mást a sebességi állapotoktól függően.

 

De tudnod kell, hogy a tárgy hossza nem az amit a különböző sebességi állapotokban méricskélsz, mert már néhányszor megmérted a tárgy hosszát amikor odanavigáltál melléje.

 

Ha a tárgy hosszát a menetközbeni megfigyelésekből akarod megtudni, akkor vissza kell számolnod a relatív sebességek figyelembevételével és akkor megkapod a tárgy valódi hosszát (ami természetesen a nyugalmi hossznak felel meg).

 

Remélem fel tudod dolgozni..

Előzmény: Sidereus Nuncius (4145)