Racing Pigeon Creative Commons License 2014.07.30 0 0 110661

Ugyan megtisztelő, hogy a véleményemre kíváncsi, de én itt a fórumon nem kívánok erről beszélni, egyrészt mert nincs is időm érvelni, másrészt meg előbb utóbb elküldenek az altájba. 

 

Még mindig az özvegy vagy a természetes módszerhez kívánok szólni. Aki most kezdi, és van kedve ki próbálhatja amit írok.

Ha maratonozni akar, akkor érdemes 1, 2 pár galambbal kezdeni- lehetőleg olyan állományból szerezzen ami, már homogénre van gyúrva. Ne vigyen mindenféle vérvonalat beléjük.

Ott lesz a siker azokban, ha bármit belevisz jó nagy eséllyel le is rontja a képességet, pláne, ha még azt sem ismeri amit vett.

Vagy 3 -4 évet szánjon arra, hogy válogatja a fiatalokat. Vigye el őket egyből 100 km re, ha dobják a harmadik tollat.

Ezek legyenek a kiválasztás évei, ezért jó, ha jó az alapanyag. Itt felesleges több galambbal parolázni, szokassa magát hozzá, hogy bizony el el maradnak galambok. Ne várja hamarabb a sikert, ne is álmodozzon róla. Nézze meg mennyit fogynak egy nagy út után, télen sárban esőben, forróságban lehetnek kint a dúc tetején. Ismerje ki őket. A fiatalok szeretnek pihenni, érzékenyebbek sértődékenyebbek, sokszor félnek lejönni a tetőről. Biztassa őket, dicsérje meg a fiatalt, had nőjön az önbizalmuk. Van amelyik el akar bújni, van amelyik mindig napozna, legyen nekik választásuk, olyan sokfélék a dúc lakói. Az önbizalom nagyon fontos, ne szorongjon, ne tapossa a fejét egy öreg hím, jól tudjon lakni, ne kelljen nekik mindig berregnie, hogy ez az ő helye. Nyugodt életük legyen. Ha kosárba teszi, nem belehajítani, mert megsértődik! Beletenni nyugodtan, a gondozó sosem bánthatja a galambot!

Érezze azt, hogy jó neki visszajönni a dúcba. Ha 3 -4 év alatt lesz 10 -15 jó galamb akkor már látja mi motiválja őket, szénát hord, pöffeszkedik pávázik a padlón, bebújik egy léc mögé, van amelyik nagyképű a másik meg csodásan nyugodt.

Akkor már látja mikor jön a forma náluk! Jó az ha csak libben, mint egy papírsárkány, a levegőben se legyen súlya. Szeressen repülni, és jól repüljön az jó.

De maratonról csak akkor jön vissza amelyiknek van önbizalma! Tehát bizalom gondozó és galamb között, a másik fontos, hogy a galambnak legyen önbizalma. És még hol van az özvegy vagy a természetes...kérdése.  Higgye el, hogy sok szorongó galamb elveszik. Ha tud vele incselkedni az jó, ha még csak félve odakap a galamb akkor ott még csiszolni kell a jellemen ezt sok galambbal nem tudja megcsinálni.

Gondoljon a családjára, mert más is van galambon kívül, nem kell kapkodni.