Törölt nick Creative Commons License 2014.07.29 0 0 75023

Amikor a szalagfűrészemet készítettem elég rendesen belemásztam a szakirodalomba, sok tucat gyári gép adatait elemeztem ki, sok tíz órát tanulmányoztam és kutattam, hogy milyen szalagsebességet kell választani egy asztalos szalagfűrészhez. A 20m/sec -től 35m/sec sebességig vannak gyári szalagfűrészek, vannak persze ettől kisebb sebességű gépek is de azok általában csak kicsi 200-300-as kerék esetén. 

Az ajánlások alapján a puhafához nagyobb vágási sebességet is lehet alkalmazni pld a 35m/sec, de keményfa hosszvágáshoz a 25m/sec sebességet ajánlják, mert a nagyobb szalag sebesség meg tudja égetni az anyagot. Ha a keményfa hosszvágásra választja meg az ember a szalag sebességet akkor azzal lehet puhafát is vágni akár keresztben akár hosszában is. 

 

A nagy gatter gépeken 40-50m/sec szalag sebességek is vannak de ez már nem a mi hobbiasztalos kategóriánk. Ott azért nem égeti meg a szalag a keményfát, mert gázolajjal vagy vízzel hűtik folyamatosan a szalagot. A gázolaj egyúttal keni is a szalagot, így vizes fa vágásánál nem ragad bele a forgács a szalag  fogaiba és a szalag sem fog megszorulni a vizes fában.

 

Előzmény: mlipee (75021)