Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.28 0 0 58779

"csak a hangdobozokat elhozod a fal mellől. Ne legyen körülötte 1-2 méteren belül fal."

 

A hangfalakból a mély hangok gömbhullámként távoznak, tehát minden irányban, így hátrafelé is. A hátrafelé menő hullám visszaverődik a falról és újból elindul előre indul. Amikor ismét elér a hangfalhoz, ott peches esetben/frekvencián éppen ellenkező fázisban lesz a hangfalból éppen kijövő hullámhoz képest, ekkor a két hullám megpróbálja kioltani  (de legalábbis minél jobban legyengíteni) egymást. Ez a gyengítés az eredő frekvenciamenetben egy gödörként jelenik meg. A gödör frekvenciája (tehát hullámhossza) a hangdoboz és a fal közötti távolságtól függ, sajnos pont az általad javasolt 1-2 méteres faltávolságon lesznek pont legmélyebbek a gödrök (tehát legzavaróbbak a bemélyedések a frekvenciameneten).

Ezt az olvasnivalót találtam a témában:  http://www.genelec-ht.com/learning-center/faq/acoustical/bass/

 

Másrészt pedig

minél közelebb toljuk a falhoz a hangdobozt, annál erősebb mélyhang kiemelést érünk el, ami egy tökéletes mélyhangú hangfalnak valóban kellemetlenül brummógóssá teszi a hangját, de a legtöbb kicsi hangfalaknál éppenséggel pont a medve-hiány szokott lenni a probléma, tehát egy kicsi hangfalat a falra rátolni többször hasznos, mint káros.

Ráadásul jelen esetben szó sincs hatalmas+töretlen mélyhang növelő felületről, mert egyből ott a két ablak.

 

Még valami: a falaktól 2 méterre elhúzott hangfalak térhatásának élvezetéhez kb 8 x 10 méteres zeneszoba kell, akkora meg nincsen sajnos ;)

 

 

Előzmény: Szirty__ (58748)