Tízenhármaska Creative Commons License 2014.07.28 0 0 58764

2.       Szakmai tájékoztató:

„Az MSZ 447:2009 szabvány 3.4. szakasza szerint földkábeles csatlakozás esetén a csatlakozási pont csak az ingatlanhatáron alakítható ki.

Földkábeles csatlakozások esetén csatlakozó főelosztó alkalmazása minden esetben szükséges. Ez az előírás szabadvezeték-hálózatról és földkábel-hálózatról történő csatlakozás esetére is vonatkozik.

Mivel földkábeles csatlakozásnál a csatlakozási pont a csatlakozókábel csatlakozó főelosztóban levő végpontja, ezért a hivatkozott szabványelőírás mérvadó a csatlakozó főelosztó elhelyezési és kezelhetőségi feltételeire.

Ennek megfelelően tehát földkábeles csatlakozásnál minden esetben szükséges csatlakozó főelosztó alkalmazása és azt a közterületi határon, közterületről szabadon hozzáférhető és kezelhető kivitelben kell megvalósítani.

 

Kérjük, hogy a közterülettel határos kerítésvonalban elhelyezendő fogyasztásmérőhely kialakítások során vegyék figyelembe a csatlakozó főelosztó elhelyezésére vonatkozó szabványelőírást, olyan villamos termékek alkalmazásával végezzék el a kivitelezést, ami a szabványelőírásokat az adott alkalmazási körülmények között teljesíti!

 

A csatlakozó főelosztó lakatolható kivitele célszerű módon alkalmas az illetéktelen hozzáférés megakadályozására, illetve – megfelelő műszaki megoldás alkalmazása útján, pl. takarással – védelmet tud nyújtani az elosztói zárópecsét számára.”

Előzmény: krisztian98 (58752)