acerola Creative Commons License 2014.07.28 0 0 19127

1. Kevesebb zacc eléréséhez több út is vezet. A zacc egy része seprő más része élesztő. A seprő kiválását elősegítheted derítőszerekkel. Az egyik lehetőség a forralásnál az Irish Moss adagolása. 1-2 kávéskanállal a forralás vége előtt. Ez elősegíti, hogy a forralás közben keletkező melegseprő nagyobb pelyhekben váljon ki és ezáltal könyebben leülepedjen.

Lehet még zselatint is használni ezt közvetelnül palackozás előtt szokták pár nappal. Ezt még nem próbáltam.

A másik az élesztő. Minél többet vársz a palackozás előtt, annál jobban le fog ülepedni az élesztő és a seprő az erjesztőtartály aljára. Én 3-4 hét után szoktam palackozni. Ezzel és az Irish Mossal az üvegek nagy részébe elég kevés üledék kerül. az utolsó pár palack kiengedésekor zavarosodik be kicsit. Ezekben gyakran 3-4mm is ööszegyűlik az üledékből. Ezeket külön szoktam jelölni a kupakon. A többi üveg aránylag tiszta szokott lenni és csak az utolsó fél centit kell a palackban hagynom kiöntéskor.

A nagyon sok palackozócukor is okozhat egyébként felkavarodást. Ilyenkor kinyitáskor az üledékben is keletkeznek buborékok és felkavarják az egész sört mielőtt kiöntenéd. Ezért az aránylag kevesebb bubi előnyös a pohárba kerülő sör tisztaságára.

 

2. Csak tippeim vannak.

Első tipp. Sok az aromakomló adag a receptekben (5perc 0 perc) és te nem tudod lehűteni a sörlevet hirtelen a főzés után. Ilyenkor ezekből  a komlókból is izomerizálódik alfasav, ami nincs beleszámítva a receptbe. Ilyenkor vegyél vissza keserűkomlóból és jó sört fogsz kapni.

Második tipp. A keserűség nem a komlóból hanem a malátahéjból kioldódó tanninból származik. Ez inkább olyan szájösszehúzó keserűség, inkább fanyarság. A malátahéjnak nem szabad túl meleg vízzel érintkezni. Cefrézés során. Kicefrézés ne legyen túl meleg (én nem szoktam egyáltalán kicefrézni, de azt hiszem 78C-ot szoktak határnak megadni). Máslóvíz se legyen túl meleg (72-re szoktam törekedni). A szűrésnél akdályozzuk meg, hogy nagy mennyiségű héj kerüljön be a forralásba. Recirkuláció amíg tiszta nem lesz a lé. Én BIAB-ot használok nincs lehetőségem recirkulálni, de nem szokott tannin problémám lenni.

 

Előzmény: Unnamable (19125)