tomcat Creative Commons License 2014.07.26 0 0 154051

Ez a tendencia nem mai keletű...

Többször írtam róla, hogy miért tartom pl. az Accutron és Hamilton órákat ár-érték arányban korrektnek és miért tekintem őket tisztességes tokozónak - szemben sok más swiss made jelzésű túlárazott termékkel.

Ahogy nézegettem az elmúlt években, egész elképesztő fordulatok bontakoztak ki az USA órapiacon, a listaárak és az eladási árak az online kereskedelemben mintha teljes őrületté alakultak volna. Nyilván többen láttátok, hogy COSC kvarc szerkezetes brutál oversize órákkal nyomul pl. az Invicta, 90+% kedvezményt adva a "listaárból" (5000 USD helyett 470).

A TAG és a Baume&Mercier egyes modelljeit időnként 50-70% kedvezménnyel lehet megvenni online az AuthenticWatches.com-on.

Valahol az alap árazásban elindult egy felfele egymásra licitálás a tokozók között, az arab, kínai, indiai, pakisztáni piacok a luxuscikkeknél nem igazán árérzékenyek és a beltartalom legkevésbé sem számít.

De ez az árazásos jelenség egy globális piacon teljesen értelmetlen, a múltkor néztem egy 2014-es ETA PreciDrive hőkompenzált kvarc Certinát, itthon 199e Ft, online 425 EUR. Alku előtt.

5 perccel késtem le egy aukcióról, ahol 129 dollárért kelt el egy hőkompenzált kvarc ETA Bulova 26B63 az ebayen.

Mélységesen egyet tudok érteni, valaminek történnie kell, önmagában a swiss made és a brand nem adhat el ennyi tucatórát ennyire túlárazva.

Csak az aszfaltbúvároknál a japán vonal önmagában jelentős használati értéket képvisel, senki ne mondja, hogy akár a legolcsóbb aszfaltbúvár Steinhart Ocean1 minőségre, kidolgozásra, pontosságra, megbízhatóságra jobb volna, mint a harmadannyiba kerülő szintén aztomata Seiko SKX007__(ahol a 007 vélhetőleg valamiféle fricska a 10+ Bond filmben szereplő Sub felé)

 

tomcat

Előzmény: APT (154049)