Goldman Emma Creative Commons License 2014.07.24 0 0 48001

Megkérdeztem egy fiatal csillagász barátomat, Horvai Ferencet az Apollo 10 1970-es BNV-feltűnéséról. Ezt írta, a hivatkozásai is nagyon érdekesek.

 

"Akkoriban természetes dolog volt, hogy az űrhajókat megutaztatták, az amerikai kapszulák főként Nyugat-Európában jártak és vice versa. 2007-ben indexes fórumozók is rátaláltak egy hasonló képre, ott arra jutottak, hogy Apollo-10. A képet a http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=52544&na_step=30&t=9102866&na_order= oldalon az 52051-es bejegyzésnél találod.

Akikkel beszélni tudtam, nem emlékeznek arra, hogy itt lett volna az Apollo-10, bár kizártnak nem tartják, egyikük szerint kifejezetten elképzelhető.

Egy nagyon részletes cikket találsz itt: http://lightwater.wordpress.com/2014/01/27/seeing-apollo-10-command-module-at-the-science-museum/

Az Apollo-10 tehát jelenleg Londonban van, s valóban megutaztatták. A múzeum feljegyzéseiben olvashatod a cikkben, hogy megjárta valószínűleg Franciaországot és Hollandiát. A cikk szerint az sem zárható ki, hogy a Szovjetunióban is kiállították egy rövid időre, ám ennek egyébiránt nagyon kicsi az esélye. Ahol a cikk azt írja, hogy a Szovjetunióban is kiállíthatták, akkor az eredeti infó talán Keleti Blokkot említhetett, ami alatt épp a BNV-t kéne értenünk. A londoni múzeumba épp 1970-ben került az űrkabin.

Az, hogy az Apollo-10 itt járt, hatalmas dolog, mivel 1970-ben vagyunk, a holdraszállások 1972-ig tartanak, a szovjetek pedig ekkor még nem állították le emberes holdprogramjukat. (Így az amerikaiak meglátásom szerint nem engedték volna a szovjet látogatást, a szovjetek politikailag nem engedhettek meg egy ilyet, hiszen ez az oroszoknak antiprop. lehetett volna. Helyette valahogy bejött a képbe Magyarország.)

Azt szinte biztosra veszem, hogy nem az akkori MTESZ Központi Asztronautikai Szakosztály vett a szervezésben részt (hasonló esetekben egyébként gyakran tette). A BNV szervezőit te ismered jobban, legalábbis nálam biztosan... :) Az amerikaiak mellett magyar oldalról az űrkutatást akkor felügyelő kormányzati szervet tudom csak elképzelni, ez az Űrkutatási Kormánybizottság (ŰKB) volt. Ők ezt leszervezhették gond nélkül, de erre nincs infóm. (A levéltárban sok-sok folyóméter között hátha van egy erről szóló titkos kormányhatározat.)

Szóval a biztos, hogy 1970-ben vitték Londonba, előtte valószínűleg Franciaországban, Hollandiában és Magyarországon (a SZU helyett) járt, amint az a cikkben is olvasható. Mindenesetre elég érdekesnek tűnik a dolog. De ismét jelzem, a BNV-re konkrétan semmilyen külső forrást nem találtam. De a kép magáért beszél. :)"