karay Creative Commons License 2014.07.20 0 0 74795

Sziasztok!

 

Egy IKEÁS fenyőfa asztalt szeretnék felújítani. Sérülten, leárazva vettem, az első kísérlet az újra-festésre nem sikerült, egyenetlen színű lett és nem túl szép a felülete.

 

Szeretném újra lecsiszolni az egészet és az eredetihez hasonló fekete-barna színűre festeni.

 

Utána olvastam és a csiszolást illetően úgy sejtem 80-240 finomságú papírokra lesz szükségem. Csiszoló gépbe nem szeretnék beruházni, kézzel fogom csinálni, így legalább szálirányban tudom csiszolni. Azt viszont nem tudom hány lépésben érdemes csiszolni?

 

A felületképzést pácolás után méhviasszal szeretném csinálni. Nem tudom, hogy hogyan érjem el, hogy pácolás után a csomók a fában ne üssenek el színben túlzott mértékben a fa többi részétől. Abban is szeretnék tanácsot kérni, hogyan akadályozzam meg, hogyan oldjam meg a pórusok tömítését. Az előző alkalommal amikor ilyen felületkezeléssel próbálkoztam az összes méhviasz felszívódott a fába (3-4 réteg után is).

 

Hálás lennék, ha tudnátok nekem segíteni ezekben a témákban és ha tudnátok ajánlani konkrét anyagokat. Arra is nyitott vagyok, hogyha valamit egész másképp lenne célszerűbb csinálni. A lényeg az, hogy otthoni eszközökkel egyenletes, könnyen ápolható felületet szeretnék kapni megőrizve a fa mintázatát.

 

Köszi:

 

Károly