Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2014.07.19 0 0 58585

"A szomszéd valszeg adna áramot de én úgy tudom hogy ez tilos,"

 

Ha pl veszel egy telket és még nincs ott áram, senki senkit nem fog bántani azért, mert ideiglenesen a szomszédtól kapott villannyal kezded meg az építkezést. Na jogilag ez is egy ilyen átmeneti állapot.

Fontos, hogy dokumentálva legyen, hogy te  mindent megtettél az állapot felszámolására és nem rajtad múlik, hogy ez még nem valósult meg. Pl írj egy kérvényt (tértivevénnyel!) az áramszolgáltatódnak, amelyben kérsz egy villanyórát tőlük, az ÍRÁSOS elutasító válaszukat meglengetheted, ha esetleg okoskodnának. De azt is lehet, hogy írásban (tértivevény!) megkérdezed őket, hogy hogyan lehetne áramod ebben az átmeneti (az átmenetiséget mindig hangsúlyozd!) helyzetben. Még az is lehet, hogy megszánnak és a helyzet végleges rendeződéséig kapsz tőlük egy ideiglenes mérőt a saját nevedre.

További lehetőség: ha rendes a szomszédod, akkor valószínűleg ő is kérhet magának egy almérőt (akár a te nevedre is, mintha az albérlője lennél), ebben az esetben végképp senki sem mondhatja, rá, hogy ő egy illegális áramszolgáltató ;)

 

"pláne ha pénzért adja akkor meg végképp"

 

A szomszédod tényleges költségeinek megtérítését még az adóhivatal sem vonhatja kétségbe, persze ha a szomszédnak haszna van a dolgon, a különbséget az év végén be kell(ene) vallania és adózni utána. Persze a nem hitelesített (bótban vásárolt) villanyórát nem muszáj elfogadni hitelesnek és akkor ugye nem is lehet megállapítani, hogy volt-e egyáltalán nyeresége  a szomszédnak ;)

Előzmény: Csuklósbusz (58576)