Kíváncsi Gabika Creative Commons License 2014.07.13 0 0 10519

Kispajtás, tudod, eleinte én is kb. így viszonyultam azokhoz, akik ekézték a németeket. Biztos irigyek, őket hibáztatják a saját kudarcaikért, stb. Aztán jópár év után rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen csak voltak tapasztalataik. És amikor már a németek közül is sokan így beszélnek, és költöznek át a csóróbb, de drágább Ausztriába vagy a végletekig zsúfolt, szabad természet nélküli Hollandiába, méregdrága "babaházakba" (ráadásul egyik helyen sem szeretik őket!), sőt, akár nem jóléti országokba is, akkor szerinted bennem van a hiba?

Az egyes emberekkel alapból nincs bajom (kivéve pár barmot), jól kijövök velük, ők is (előbb-utóbb meg)kedvelnek. A házban lakik egy öregasszony, eleinte nyíltan xenofób megjegyzéseket tett, pl. mit keresek én itt, mikor megyek végre már haza, de mára már jóban vagyunk, beszélgetünk. Ezt csináld utánam! Ja, ő is szívesen elmenne, csak már a 80-hoz közel nem annyira könnyű, meg egészségügyi gondjai is vannak.

Hogy mivel van bajom? Például azzal, hogy ez a világ legnagyobb óvodája, vagy inkább elmeszociális otthona, ahol a vezetőket sajnos csak a külsőségek alapján lehet megkülönböztetni az ápoltaktól. Semmi önállóság, semmi mozgástér. Mindent részletekbe menően megszabnak, ami még nem is lenne akkora baj, ha gondosan végeznék a munkájukat, a szabályok életszerűek lennének, de erről szó sincs!

Mondjak egy tipikus példát? 194x-től egészen idén tavaszig közlekedési szabálysértést követett el (és komolyan megszívhatta), akinek a kerékpárján a klasszikus dinamó+izzólámpa rendszernél komolyabb világítás volt. Se elem, se akku, még akkor sem, ha a dinamó is rendelkezésre állt és át lehetett kapcsolni, és persze később a LED is tiltott volt. Miért? Mert itt még a kerékpár "villamos rendszere" (hogy el ne röhögjem magam) is típusengedélyezés alá esik, és évtizedeken át senki nem vette a fáradságot, hogy engedélyezze a korszerűbb (és ugye közlekedésbiztonsági szempontból sem jelentéktelen) technológiát. Hiába volt számos baleset, amit az álló helyzetben kialvó, vagy a rossz útviszonyok miatti lassú tekerés következtében alig pislákoló lámpa számlájára lehetett írni. Voltak emiatt petíciók is, de hiába, kérem, a nép csak ne avatkozzon bele a nagy német demokráciába. Ez csupán egy kiragadott, ám abszolút tipikusnak tekinthető példa, nagyjából így megy itt minden, ilyen az a bizonyos német rend.

És nem kell kioktatni, hogy akkor el lehet menni Kínába, mert ilyen idióta (és ennek ellenére szigorúan betartatott) szabályozás még a szintén erősen rendpárti Ausztriában sem volt, nemhogy "normális" európai országban. Az osztrákok amúgy (az általános ellenszenv mellett) ezek miatt körbe is röhögik a németeket, de rendesen.

Tudnék még mesélni...

Mindemellett ott vannak a vadászó életmódra áttért megélhetési pereskedő (pontosabban peren kívüli egyezségeket kikényszerítő) ügyvédek - ezt részletesen kifejteni vagy három oldal lenne, úgyhogy érjétek be annyival, hogy a sajátos és csak itt meglévő jogi miliő következtében aki kidugja az orrát, azt minden óvatosság ellenére előbb-utóbb lehúzzák jópár ezer €-val, mondvacsinált, nevetséges, olykor teljesen képtelen vádakkal - amik gyakran olyanok, hogy a bíróságon egyből elvéreznének, csakhogy védekezni de facto sokkal többe kerül, mint kiegyezni, hiszen még ha az ember be is bizonyítja az igazát, akkor sem térítik meg még csak a védekezés költségeit sem, nemhogy az ebből származó egyéb károkat és kellemetlenségeket. Aki ellenkezik, azt kivéreztetik, mindhárom fokon végigverik az ügyet, akkor is, ha biztosan veszítenek, mert nekik az semmiség, a kisembernek viszont a gatyája is rámegy. Szép kis világ ez... Újabban már újsághirdetésben toborozzák a diákokat, akik némi zsebpénzért vadásznak a potenciális áldozatokra, a megadott szempontok alapján. Nemrég hoztak ez ellen egy törvényt, de mindenki előre megjósolta, hogy tele lesz kiskapukkal, és lőn, minden maradt a régiben.

Ezt az egész kócerájt leginkább egy olyan diáktáborhoz tudnám hasonlítani, ahol a debella maca főnök megmondja: nemhogy üvegpoharat, de még egy fejhallgatót sem lehet bevinni, "mert veszélyes, a vezetéke rátekeredhet az ember nyakára és fulladást okozhat, punktum", mindeközben persze az erősebb szabadon kirabolhatja és csicskáztathatja a gyengébbet, azzal senki nem foglalkozik, nem is vesznek róla tudomást.

És ami az általad istenített német szakikat illeti: neked illúzióid vannak, kispajtás. Azt képzeled, hogy a németek a közhiedelemnek megfelelően pontosak, precízek, becsületesek, jó szakemberek. Tudod, valaha lehet, hogy így volt, de azok az emberkék már rég nyugdíjban vagy a temetőben vannak, a mostaniak pedig, ideértve az 50-es korosztályt is... Vagy még ez is csak nosztalgikus ábránd? Nemrég olvastam, hogy itt a céhek már a 14. században monopolizálták a szakmákat, pont a minőség biztosítására hivatkozva. A gyakorlat: keveseknek engedték az iparűzést, és ezek is elég sokat tejeltek a privilégiumért. Minimális verseny, magas árak, gyenge minőség, lassú fejlődés - mindez németek által leírva. És a helyzet az, hogy a 700 év alatt nem sok minden változott. Nagyjából csak annyi, hogy a céhek összeolvadtak kamarákká, és a megfelelő jogszabályoknak és a kemény büntetéseknek köszönhetően most már nem kell illegálisan (de az uralkodó hallgatólagos beleegyezésével) szétverniük és felgyújtaniuk a hozzájuk nem tartozó "fusizók" műhelyeit (akiket a nép erősen preferált, mert olcsóbban és JOBBAN is dolgoztak).

Szóval vissza a mai német szakikhoz: alap, hogy beígérik, hogy jönnek, aztán nem, majd pedig bocsi, mindez 2-3 alkalommal megismételve. Bénáznak, barmolnak, ha kárt okoznak, akkor nagyon ügyesen kidumálják - ehhez értenek a legjobban. Többszörös tapasztalat, munkahelyről és ismerősi körből egyaránt. Tessék, hivatalos, mestervizsgával rendelkező, önálló munkavégzésre jogosult német VILLANYSZERELŐ így csinálta meg a pincében az időkapcsolót:



Szerinted ez kb. mennyire felel meg a kettős szigetelés követelményének???!

 

Másik példa: a szintünkön fél évig éjjel-nappal égtek a lámpák (fizethettük!), mert az egyik nyomógomb bezárlatosodott. A szerelő először nem jött, aztán nem találta a hibát, oké, majd kiiktatja a gombokat és megcsinálja mozgásérzékelősre, aztán persze megint semmi. A félig német házmester is csak azt tudta mondani, hogy ez a Németország már rég nem az a Németország. Végül majdnem fél éve (!!!) volt már így, amikor begőzöltem, fogtam a csavarhúzót, és gerillaakció keretében sorra szétszedtem a kapcsolókat. Az egyikben egy anno hanyagul ottfelejtett kb. másfél centis drótdarab esett be az érintkezők közé, és zárta azokat rövidre. Szigetelt fogóval kivettem, összeraktam, probléma megoldva, mozgásérzékelő lefújva. Itt -természetesen- már ezzel is törvényt sértettem, hiszen itt ezt még egy végzett villanyász is csak akkor teheti meg, ha mestervizsgája is van, vagy ilyen személy felügyeli. Mert ugye a papír teszi az embert.

Korábbi melóhelyi dolgokról ne is beszéljünk... Az egyik ipari mosógépre adagolópumpát kapcsoltak (szintén mester fokozatú önálló vállalkozók). Megvolt az oktatás: a hármas és a négyes vegyszeres kannában maró cucc van, csak védőszemüvegben szabad cserélni. Gépet elindították, majd mentek a főnökhöz. Benézték, a mosógépen az egyik szelepet elfelejtették megnyitni, de a pumpa ennek ellenére adagolni akart. A nyomás nőtt a tömlőben, majd szépen leugrott a csonkról, és a hármas kanna maró tartalma (kálium-hidroxid) szanaszét fröccsent a helyiségben - óriási szerencse, hogy épp senki nem volt ott!!!! A fa és alumínium felületeket azóta pöttyök "díszítik"... Később megyek vissza, látom, hogy mi van, szólok nekik (békésen pizzáznak), komótosan lejönnek... Jaj, bocsi, elfelejtettük, de semmi baj, NEEEM VESZÉÉÉLYEEEEEES!!!!!

Előző postomban a védőföldes példa is elég durva, laikusok kedvéért: nem kettős szigetelésű fémházas készülék megérintése esetén két dolog választ el az áramütéstől: az elsődleges szigtelés és a védőföld. Ha az elsődleges szigetelés meghibásodik, akkor a védőföld még mindig elvezeti az áramot, kivágja a biztosítékot, így a sírásó hoppon marad. Persze a védőföld is meghibásodhat, de a két hiba egyidejű fellépésének jóval kisebb az esélye. Ez a lényege: kettős védelmi vonal. A germán büdösbogár, amikor mutattam neki, hogy a masinában láthatóan hanyag szerelés miatt testzárlat alakult ki, azzal jött, hogy ugyan, ez nem akkora baj, hiszen azért van a védőföld. Érted? Mintha azért lenne, hogy a szaki nyugodtan bénázhasson. Aztán ha egy szép napon a földelés is meghibásodik (vagy egy másik szaki ugyanúgy van vele, csak pepitában: minek bekötni a földet, elegendő az elsődleges szigetelés), akkor persze cumi van, de eddig láthatóan már nem ment el az észkombájn.

Még a főnök informatikus fia által készített weboldalt is én szedtem ráncba végül... CSS-ről mintha nem is hallott volna, nemhogy a menüt, de még a statikus címszövegeket is Flash objektumokkal oldotta meg (biztos a szép antialiasing miatt) - láthatóan gőze nem volt arról, hogy ezeket a legtöbb teló és tablet nem jeleníti meg... Pedig egy étteremnél ugye különösen számítani kell a mobil eszközt használó látogatókra. Akik az 500k-s nyitó animációnak is biztosan "örültek"... A dizájnon is bőven volt mit korrigálni, ronda, össze nem illő színek, nulla elegancia...

Reggelig folytathatnám... Na, ezekhez mit szólsz?

Előzmény: 3E (10518)