Pecabubus Creative Commons License 2014.07.07 0 0 101062

100945-ös kérdésre volt egy ilyen válasz:

"1.A  Gyűjtögetéssel az a baj, hogy nem lehet 200 literes hordóba 3-4 naponta egy-2 vödörrel öntögetni mert a végén amit először beleraktál az már elkezd ecetesedni és elrontja a többit. Ilyenkor kisebb fedeles hordókba vagy vödrökbe külön cefrézünk, mondjuk 2-3 nap gyűjtése még nem gond."

Mivel ebben a betegesen dög melegben napi egy-két malterosvödörnél több meggyet le nem szedek, és a befőttnek való sárgabaracknak a héját szeretném addig is szeretném gyűjteni amíg gyümölcs is kerül a hordóba ezért bizony gyűjtögetésre szorulok. Ez egy létező jelenség, megoldása is van, idén a cseresznyénél már bevált:

Ha tudom hogy mennyi gyümölcsöt fogok VÉGÜL beoltani savtűrő fajélesztővel és ezzel majd elindítani a kontrollált fermentációt akkor előre besavazhatom a leendő kész mennyiségre számolva. Esetemben egy 120 literes hordó kétharmada lesz megrakva sárgabarackkal (két öreg fáról vígan lejön ennyi), ezért kezdésnek a vödörnyi héjat felöntöttem 15 deka citromsavval. Ebbe bátran dobálhatom a barackot is, ahogy potyog, idővel csökkenni fog a savassága de nem kezd el erjedni, nem fog megromlani, és a sav konzerválja is az illat- és ízanyagokat. Ezzel a módszerrel nagy hordóba is lehet folytatólagosan hordani, nem tapasztaltam semmilyen hátrányát.

Előzmény: TINTUS (100951)