Törölt nick Creative Commons License 2014.07.05 0 0 44746

Kéktúra változások a Bükkben 2.

 

A Bél-kőn kívül viszont már valóban igaz a Bükkre az hogy magyarországi viszonylatban magashegység, és ennek következtében az útvonalváltozások száma és nagysága minimális. ( nem szántják be, nem kerítik be villanypásztorral az útvonalat, fixek az ösvények, a kilátópontok, a látnivalók stb, erre gondolok)

Kettő nagyobbat találtam, plusz egyet az Upponyi-hegységben, és mindegyik igen régi.

 

A "Másfélmillióban" a Cserepeskő előtti beszélgetős epizódnál volt egy megjegyzés, ami szöget ütött a fejembe, valami olyasmi hogy "...rendezettebb volt a barlang amíg a bélyegző nem volt itt..."
Hát ez meg mikor lehetett? Az összes általam ismert kéktúrás füzetben bélyegzőhelyként szerepel a Cserepeskői-barlang.
Egyedül az 1958-as térképen ábrázolják úgy az útvonalat mintha tényleg nem érintené a barlangszállást, sőt ezen a térképen az Őserdőt is kihagyva halad a Tar-kő felé a kéktúra. (Az Őserdőt egyébként mindig is útba ejtette a kék, az utóbbi évek kivételével, reméljük újra útba fogja.)

 

 a Kocsmáros-rétnél úgy néz ki hogy hiányzik egy pici kitérő a Cserepes-kő felé, aztán pedig a kunkor az Őserdő irányába


Ezzel a térképpel annyi a gond hogy kissé elnagyolt, az erdőben tájékozódásra, "finomabb manőverek végrehajtására" szerintem tökéletesen alkalmatlan volt, így megállapítani pár száz méter kitérőt némileg bizonytalan dolog.

 

Másik szignifikáns eltérés a Dédesi várhegy érintése, ez az ösvény a '70-es évek elejéig volt érvényben, a '75-ös térképen már a módosítás látható, ennek ellenére a Rockenbauer-csapat is meglátogatta a hegyet, biztosan van miért, sajnos még nem voltam fent.
A kék rom jelzés meredekségét ugyan nem ismerem, (asszem ennek veszélyessége volt a leterelés indoka) de a mai Torma-völgy felé vezető útvonalnál lehet hogy jobb választás lenne a Dédesvár felé visszavezetni a kéktúrát, a tervekben benne is van szerencsére.

 

  

1. 1958-ban még Dédesvár felé halad az ösvény, ez a '60-as évek füzeteiben is így van még ábrázolva

2. '70-es évek végén már a jelenleg is aktuális útvonal van érvényben a Torma-völgyben.

 

A harmadik komolyabb eltérés már az Upponyi-hegységben található (ezt nevezik Ó-Bükknek ugye garass?)
Érdekes a Lázbérci-víztározó nélküli útvonal a Bán-patak völgyében, majd Uppony után a mostanában szintén tervezett Háromkő-bérc-Köbölic-tető vargabetűt teszi meg az akkori kék Putnok felé haladva.

 

 A Dédestapolcsánytól Putnokig tartó szakasz egészen másként nézett ki mint ma, többnyire a kis aszfaltúton haladt a túra, majd Uppony után is tett egy nagyobb kitérőt, gondolom a szép útvonal és a szép kilátások miatt. 

 

Előzmény: Törölt nick (44744)