Kéktúra változások a Bükkben
A magasabb hegyvidékeken jellemzően nagyon keveset változott a kéktúra az elmúlt 60 évben...
Ezzel a mondattal akartam kezdeni ezt a kis írást, általában véve meg is állná a helyét ez a kijelentés, de a hányatott sorsú Bél-kő miatt a Bükkben, legalább is annak a nyugati szélén ez a mondat érvényét veszti.
Ez idáig azt hittem hogy két változat létezett, volt egy régebbi útvonal amely felvezetett a hegy csúcsára, és van a ma érvényben lévő kéktúra, de ez korántsem így van, a Bél-kő környékén legalább 6 féle nyomvonalvezetést találtam, és lehet hogy van amit ki is hagytam (nem ismerek).
Az első volt a legegyszerűbb. Az 1958-as térkép tanúsága szerint a Telekessy-üdülőtől szinte egyenesen, gondolom tökön-babon át vezetett fel a kék a Bél-kő hegy gerincére. Ekkor még a bányaművelés csak a hegy oldalát pusztította, így a csúcs, a hegy legfelső részei még teljesen érintetlenek voltak.
A leírások szerint valószínűleg itt ment le az 1938-as Vándorlás is a hegyről:
"...Lefelé menet még egy pillantást vetünk a mögénk került szépséges Kövek felé s a meredek ösvényen mihamar lenn termünk a hegység tövén..."

1. 1958. a Telekessytől irány a csúcs!
2.-3. 1960-as évek: a bányát keletről kerülte ki a kék, de még mindig útba ejtette magát a hegyet
Az 1961-es és '65-ös füzetek tanúsága szerint a hegytetőről való leterelést követően a kéktúra félig-meddig még mindig megmászta a Bél-kőt, kelet felől kerülte meg a csúcsot, és a Bél-kő nyaki turista csomópontban tért vissza az eredeti nyomvonalra.
1975-ből ismét egy térkép: érdekes módon az ösvény átkerült a hegy Bélapátfalva felé eső oldalára, majd egy éles fordulattal ismét megcélozta a Bél-kő nyaki csomópontot.
A korábbi nyomvonal piros és zöld jelzést kapott.
1982-ből füzet és térkép is van, a túra közelít a mai állapotokhoz, már lemegy Bélapátfalvára, de a Gyári-tó után nem a Katonasírok felé veszi az irányt hanem egy meredek emelkedővel a hegy északi oldalán ismét csak a már sokszor említett Bél-kő nyakat célozza meg.

1. 1975
2.-3. 1982 az igazolófüzetben és a térkép szerint.
Ezzel elmondhatjuk hogy a kéktúra története során már mind a négy égtáj felől megmászta a Bél-kő hegyet, legalább is félig-meddig.(keletről és nyugatról derékban kerülte)
A térkép és a füzet közt a Gyári-tónál minimális különbség van, pedig mind a kettő 1982-es.
A mai útvonalat pedig mindenki ismeri, ez az eddigi leghosszabb a Telekessy- menedékháztól a Bükk-fennsík felé, de nem biztos hogy a legszebb.
Múltkori túránk során beszélgettünk is róla hogy a Bél-kőt akár ismét be lehene venni az útvonalba, akár még egy bélyegzőt is kaphatna, fent a csúcson, a kilátónál található tájékoztató tábláknál.
Persze ez csak egy kósza ötlet, egy biztos: ha valaki a Bükkben kéktúrázik akkor ha teheti a Bél-kőre menjen fel, megéri.

1. a mai útvonal
2.-3. akár tökéletes bélyegzőhely is lehetne a Bél-kő csúcsa, autóval ide már nem lehet feljönni, a kilátás pedig a legszebbek egyike a Bükkben. Talán a Bálvány vetekszik vele