Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 16696

Folytatom a templomokat.

 

St-Étienne-du-Mont

 

Legfőbb tudnivaló róla,hogy itt vannak Párizs védőszentjének Sainte Genevievenek ereklyéi.

Kicsit gótikus,kicsit reneszánsz.Racine és Pascal itt vannak eltemetve.Szépek az ablakai.

3-5 napos úton természetesen kihagyható.

 

Pantheon

 

Sajnos pillanatnyilag elég érdekesen néz ki.A teljes kupola fehér „hósipka” alatt,rengeteg kívül az állvány és az inga sem látható.De persze ugyanúgy változatlan árú belépőt szednek,mintha minden a helyén lenne.

Szerencsére a múzeumbérlet ide is érvényes,így nem volt kérdés,hogy bemegyünk-e a hiányosságok ellenére.Gyereknek nem kellett nullás jegy.

Még ebben az állapotában sem bántuk meg a látogatást ebben a fantasztikusan monumentális épületben.

Rengeteg híresség temetkezési helye,itt nyugszik többek közt Pierre és Maria Curie,Victor Hugo,Emile Zola,Voltaire.Szerintem a „kötelezők” közé tartozik.

 

St-Julien-le-Pauvre

 

Már 1165-ben elkezdték az építését,így az egyik legrégebbi templom a városban.

Szép,de kihagyható.

 

St-Séverin

 

Nagyon szép templom,de nincs benne semmi „kiemelkedő” alkotás,ami miatt feltétlenül fel kellene keresni.

 

St-Germain-des-Prés

 

Ez Párizs legöregebb temploma,itt található többek között Descartes síremléke.Megrögzött templojáróknak mindenképpen ajánlott.

 

St-Espirit

 

Kiesik a megszokott turista útvonalból és ráadásul kimondottan csúnya is.Mivel piacozás kapcsán a közelében jártunk,így beugrottunk,de nem tudok róla semmi jót elmondani.Vasbetonból építették,annyi az érdekessége,hogy a hatalmas kupolát az isztambuli Hagia Sophia ihlette.Abszolút kihagyható.

 

La Madeleine

 

Klasszicista stílusú templom,erős görögös hatás érződik rajta kívülről.Hatalmas és ottjártunkkor széles lépcsősorát csodaszép virágszőnyeg díszítette.

 

St-Eustache

 

Ez az a templom Párizsban,ami számomra a legkedvesebb.Véleményem szerint simán veri a Notre Dame-ot.

A gótika és a reneszánsz nagyon jó egyvelegét találhatjuk itt,van egy Lisz Ferenc emléktábla.Ottjártunkkor koncertet tartottak,ennek ellenére viszonylag jól be lehetett járni.A freskók csodásak,az üvegablakok elképesztően szépek,ám ami engem mindennél jobban lenyűgözött,az a hihetetlen oszloperdő,ami az egész szerkezetet tartja.

Az akusztikája egészen rendkívüli,a viszonylag kis kórus és az orgona hangja csodálatosan áradt.

Ide bármikor és bárhányszor visszamennék,egész egyszerűen elragadó.Sajnos kívülről nem igazán fotózható,mert a hatalmas templomra a szűk helyről neincs igazán jó rálátás.A Pompidou központból lehet róla átfogó képet alkotni,de innen is sajnos csak „hátulról”fotózható.