Már írtam volna tegnap, de gondoltam, majd a hozzáértőbbek (építők) válaszolnak.
Szerintem a cső méretek teljesen jók. A páracső hosszától és meredekségétől függ a deflegmáció (vagy hogyhívják), tehát minél hosszabb és minél meredekebb a páracsöved, annál magasabb lesz a kicsorgó páleszed alkohol foka.
Én úgy tapasztaltam, hogy egyéb befolyása (íz, illat, vagy aroma) nincs a pálinkára. Tehát szerintem a hosszát úgyis az elhelyezés befolyásolja a legjobban. (Van olyan kolléga, aki falat fúrt és egy másik helyiségben csorog a nedű, nem ott, ahol főzi. De találkoztam már egy méternél is rövidebb páracsővel is.) A lényeg, hogy a hűtő felé emelkedjen.
A főzőből kijövő függőleges csődarabot én inkább lerövidítettem 40-ről alig 10 centisre, mert igen instabil volt, pedig merevítői is voltak. (féltem, hogy egyszer csak letörik tisztításkor) Azóta kicsit meredekebb a páracső, de nagy változást nem tapasztaltam.
Jó építést!
Üdv!