gombászok Creative Commons License 2014.07.02 0 0 100849

Most pálinkát akarsz főzni, vagy gyümilevet tartósítani, mert csapongsz a két téma között.

Mindkettő alapja lehet(főleg, mert ebben gondolkodsz) egy olyan eljárás, amit lényerésnek hívunk.

A lényeréskor cél a gyümölcs oldható alkotóinak minél nagyobb arányú kinyerése.

Lépések: mosás-aprítás-pektinbontó-préselés-törköly kiáztatás, préselés.

Ebből a lötyiből aztán elkövethetsz szörpöt, ivólevet, gyümölcsbort, cefrét pálinkafőzésre(ez utóbbi kettőt élesztőzve, erjesztéssel)

A franciák klasszikus calvadosa is így készül almából.

Nem egy elvetendő eljárás, mert tisztább páleszt eredményez, de nem felel meg az átlag magyar ízlésnek, ennek ellenére ne ijedj meg tőle, ha mered, csináld.

Azt a "bóti" valamit nem isszuk, csak saját gyümölcsből, saját tartósítással készültet ismerjük, nem rossz, de biztos, hogy nem káros az egészségünkre.

Most éppen a meggy és a málna van napirenden.

Előzmény: manta-z (100842)