Manac ;-) Creative Commons License 2014.06.30 0 0 125508

A Galeb kempingnél valóban érezni a Cetina folyó hatását, de onnan távolodva a hűtő hatás kevésbé érvényesül.

 

Voltunk egymás után a Galeb kempingben és Dugi Rat városrészben (egy napon) strandolni, és tényleg éreztük a különbséget.

A hűvösebb víz ellenére legtöbbet a folyóhoz közeli fövenyes partot választottuk, mert az kuriózumnak számít Horvátországban.

 

Nagyon érdekes élményem volt a kemping strandjánál. Szabadtüdős búvárkodással poroszkáltunk a part mentén. A tenger aljzat tulajdonképpen jellegtelen homokos pad, amit a folyó hordaléka töltött fel. Bóklászó halak, néhány kagyló és a sok homok. Azonban néhány 100méter után a homokpadnak vége szakad és az aljzat meredeken letörik. Na ez a törésvonal fantasztikus, néhány métert úszol és ott van alattad a "feneketlen mélység". Olyan hátborzongató, világvége feeling volt, nekem nagyon tetszett.

 

Ennyit a tengerről. Omis város történelmi része nagyon kicsi, de annál hangulatosabb. Az egész város nem nagy szám, de egy hetet nagyon jól el lehet ott tölteni. Van egy nagyobb áruház is (Studenac?) tehát meg lehet venni minden élelmiszert könnyedén.

 

Két hajós túrára is érdemes benevezni.

Az egyik Hvar városba (Hvar sziget) vezet (visszafelé strandolás Brac-on, Mlina-ban) útközben a szokásos grillezett makréla ebéddel. Mi az utat a belvárosban, egy magyar származású hölgynél foglaltuk, az irodára nem emlékszem. Kellemes egésznapos kirándulás volt.

A másik túralehetősé a Cetina folyó; kisebb halyókirándulástól a raftingig elég nagy a repertoár.

 

Rossz idő esetén el lehet ruccanni a közeli Split-be és nekünk nagy kedvencünk még Makarska is. Bár ez utóbbiban nincs semmi extra látványosság, csak egy bájos tengerparti kisváros, mégis ajánlom.

 

 

Omis tehát nagyon jó hely, nézz körül a google mapson.

Előzmény: brinyoka 74 (125505)