vviktor1 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 100433

Üdv a csapatnak, friss főző tulajként jelentkezem be hozzátok, egy duplafalú 50 literes saválló készülék réz csövekkel. Eddíg próbafőzés vízzel, és tavalyi maradék cefrével megtörtént, most viszont már 2 napja rotyog a cseresznyém (kb 80 liter), és a hétvégén szedem a meggyet is, remélem hasonló, vagy nagyobb mennyiségben, szóval innentől élesben megy a móka. Az említett felhabzásnak eddííg nyoma sincs szép csendben pezseg az anyag, kapott élesztőt és pektinbontót is. Visszaolvasva (már amennyire lehetséges 100k hsz.-t) és az "ajánlott irodalmat" átrágva köszönöm nektek az eddigi segítséget, idén már nem szeretném másra bízni a kifőzést. Első kérdésem mindjárt a ph értékkel kapcsolatos, mivel ilyen mérőeszközzel nem rendelkezem, ezt honnan lehet beszerezni, és miben jelentkezik a cefre helytelen ph értéke ? Savazástól idegenkedem, de ha azt mondjátok hogy kell akkor kell, úgy legyen. Röviden ha megforrt hogyan tovább ? Tárolni nem szeretném sokáig mivel kell a hely a meggynek, aztán a baracknak, almának, körtének :), mozgalmas nyaram lesz azt hiszem... A pdf-el kapcsolatban mégegy kérdés, a cefrefőzésnél tényleg nem veszitek el a kékes színű "rézelejét" ? Én elvettem ott is, azt nem tenném bele a tisztázásba.  És a végén mennyi fokig lehet engedni az utópárlat elvételig, 10-15 ? Ha eddíg leengedem nem lesz gyenge az alszesz ? Köszönöm szépen, és jó szezont mindenkinek !