snapszmester Creative Commons License 2014.06.22 0 0 100360

Nem kellene túllihegni ezt a fajélesztős dolgot.

Pasteur óta tudjuk, körülvesznek bennünket a mikroorganizmusok. A vödörbe szedett hullott gyümi is megerjed, de pálinkát nem ebből szeretnénk főzni.

Az összedarált cefrében szaporodnak a vad élesztők. Ha elkezdünk azon gondolkodni hogy fajélesztőt vagy sütőélesztőt tegyünk bele akkor már késő. Ha eleve sok a vadélesztő nehéz felvenni a versenyt velük.

A szárított fajélesztőt beleteszitek a cefrébe mire megdagad és szaporodni kezdenek, a vadélesztők már vidáman zabálják a cukrot.

Az optimális megoldás az lenne ha steril cefrébe kerülne a fajélesztő. Ezt csináljátok meg. A cefrét 80 C fokra kell melegíteni és fél órát ott tartani. Lehűteni és belekeverni a fajélesztőt. Ha nem így történik szinte mind egy mit tesztek bele csak sokat.

A többi csak a gyártó reklámdumája. Az élesztők akkor termelnek feleslegesen CO2-őt ha szaporodnak. Azt meg muszáj. A nagyobb alkohol tűrés is baromság. Ha nem tesztek bele mértéktelenül cukrot a leggyengébb vadélesztőnek sem okoz gondot a magas alkoholfok. A magasabb kihozatal sem bizonyított. Amennyi a cukor, annyi az alkohol.