APT Creative Commons License 2014.06.18 0 0 153426

Az igazság az, hogy mindkettő kusza... A másodikból amúgy nekem is van egy, és bár az időt, meg magát a dátumot azt jól le lehet róla olvasni - de például a hónapot normális esetben már alig-alig.

Amúgy, ahogy gyűlnek a tapasztalataim ezekkel a kinetic/solar stb.. megoldásokkal bíró órákról, úgy tartom egyre egyértelműbben értelmetlen zsákutcának őket. A kapacitorok (valójában ugyebár kis lítium-akkuk) kifáradása annyira tömeges és általános (tíz-tizenöt év után szerintem már 80-90% felett van a legalább egyszer kidőlt kapacitorú órák aránya), a cseréjük annyira drága, hogy mind műszakilag, mind gazdaságilag tulajdonképpen teljesen értelmetlenné teszi ezt a megoldást - a hosszú élettartamú Li-telepekhez képest. A generátorok sem szokták az igénybevételt a végtelenségig bírni.

 

Nem véletlenül hagyta abba az ETA teljesen ezeknek a gyártását, ők már anno zsákutcának minősítették a megoldást - és szerintem joggal. Jópofa, érdekes, nekem is van két ilyen órám is - de nem véletlenül nem lett belőle áttörés - a szokásos autós hasonlattal élve amolyan Wankel-motor lett végül ebből a koncepcióból - működik, használható, de végül is sem nem jobb, sem nem megbízhatóbb, nem tartósabb, és még drágább is. Valójában egyetlen "előnye" az, hogy érdekes, különleges. Semmi több... Ez egy korlátozott körben mind az autóiparban, mind az óráknál életben tarthatja egy ideig a koncepciót - de elterjedni nem fog.

Előzmény: tomcat (153425)