BJszakért Creative Commons License 2014.06.18 0 0 10295

gyermeteg, Qzo kedves,

Istenem, reméltem, hogy elolvassák az oep oldal információját, amely linket bemásoltam, és kérdéseikre választ kapnak. De nem, megkérdezték azt, és leírták azt, amire ott a válasz az Isten áldja meg Önöket!

Rendben, leírom kérdésükre, mert pontosan meghatározza a jogszabály, amit írtam.

 

Utazási támogatás ún. utazási költségtérítési utalvány felhasználásával jár. Mindkét utalvány CSAK az OEP által rendszeresített szigorú számadású nyomtatvány.

 

Annak a betegnek, aki képes tömegközlekedési eszközön utazni, az utazási költségtérítés mértéke megegyezik a lakóhely és az ellátó egészségügyi szolgáltató közti távon menetrend szerint közlekedő közforgalmú közlekedési eszközök igénybevételére megszabott - a helyközi járatokon érvényes, a beteg által igénybe vehető utazási kedvezmény összegével csökkentett - legolcsóbb díjtételű menetjegy árával. A hely- és pótjegyek árához nem jár utazási költségtérítés!

 

Milyen járatokra érvényes a költségtérítés: Az egészségbiztosítás a menetrend szerint közlekedő közforgalmú közlekedési eszközök az adott településnek a közigazgatási határain kívüli - ideértve a GYSEV magyarországi vonalain és a BKV-HÉV Budapest közigazgatási határain kívüli - járatain igénybe vett közlekedés költségeit téríti meg az arra jogosultnak.

A helyi közlekedési eszköz igénybevételéhez az egészségbiztosítás keretében nem jár utazási költségtérítés.

 

Az utazási költségtérítési utalvánnyal történő utazás lehetőségéről és az igénybevétel feltételeiről a beteget a háziorvosa (házi gyermekorvos) tájékoztatja.

A utazási költségtérítési utalvány igénybevételére az a biztosított (és annak kísérője) jogosult, aki

  • közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik, vagy
    • krónikus betegsége, vagy állandósult egészségi állapota miatt legalább havi egy alkalommal kezelésre jár, illetve kúraszerű ellátást vesz igénybe, vagy
    • szakorvosi vélemény alapján, a beteg egészségi állapota miatt olyan egészségügyi szolgáltatóhoz kell utaznia, amely a beteg lakóhelye (tartózkodási helye) szerint a beteg területi ellátására kötelezett egészségügyi szolgáltatónál nagyobb távolságra található.

Az utazási költségtérítési utalvány kiállítására kizárólag a háziorvos és házi gyermekorvos jogosult.

 

Az utazási költségtérítési utalványon az utazás célja szerinti egészségügyi szolgáltató leigazolja a beteg megjelenését.

A leigazoltatott pénztári és ellenőrző szelvényt a következő háziorvosi orvos-beteg találkozó alkalmával le kell adni a háziorvosnak. Amennyiben a beteg nem adja le a háziorvosnak a leigazoltatott utazási költségtérítési utalványt, 6 hónapon belül nem kaphat újabb utazási költségtérítési utalványt.


Nem jár utazási költségtérítés annak, aki más jogcímen díjmentes utazásra jogosult (pl. 65 éven felüli személyek). E szabály alól kivételt képez annak a betegnek az utazási költségtérítése, aki az orvos igazolása alapján egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön utazni nem tud.

 

A kísérő utazási költségtérítésre jogosultsága

Lehetőség van a kísérő utazási költségeinek megtérítésére, ha a kísérő 16 éven aluli gyermeket kísér, vagy ha a beutaló orvos a beutalt személy egészségi állapota alapján a kíséretet szükségesnek ítéli; utazási utalvánnyal, illetve utazási költségtérítési utalvánnyal való utazás estén is.. Egy beutalt beteget támogatott útiköltség-térítéssel egy személy kísérhet. Több beteg egyidejű kísérete során csak egyszeri utazási költségre jár térítés a kísérőnek.

 

A kísérő szükségességét a beutaló orvos állapítja meg, a beteg egészségi állapota alapján, de a beutalás helye szerinti orvos igazolja a megjelenését.

Ha a beutalt személy díjmentes utazásra jogosult, de a beutaló orvos szerint kísérőre van szükség, akkor a kísérő részére ki kell állítani megfelelő nyomtatványt (utazási utalványt vagy utazási költségtérítési utalványt).

 

Az „Utazási Utalvány"-t a lakóhely szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztár részére kell megküldeni vagy személyesen beadni, ahol a kérelem elbírálását követően, a megállapított jogosultság esetén utólag folyósítják a költségtérítést.

 

Milyen LEHETŐSÉGEK vannak, utazási kökltség személygépkocsival, elszámolás és egyéb információ email szívesen megküldöm, itt hosszú.

Szakmai weboldalamon megtalálható elérhetőségem és egyéb információ: http://www.versenykepesseg.eu/